ISPOVEST ŽENE KOJA ŽIVI PAKAO Najteži položaj žena na svetu je u JEMENU, rat je doneo novi očaj

Kako da jemenska majka, supruga, sestra brine o svojim voljenima i bude odgovorna kad nema posao? Odnos snaga polne podele u Jemenu je i dalje naklonjen muškarcima

jemen, žena
Foto: youtube.com/printscreen

Nadia Ali-Sakkaf je istraživačica specijalizovana za rod i politiku. Ona je bila prva žena koja je u Jemenu imenovana za ministra informisanja. Pre toga je bila glavna urednica jemenskog izdanja magazina "Tajms". Trenutno prirpema doktorsku disertaciju na Univerzitetu Riding u Velikoj Britaniji. Ovaj tekst je odraz njenog stava.

Žene su se okupile nakon sahrane svojih sinova, koji su poginuli u građanskom ratu u Jemenu. Interesantna stvar u vezi sa tim skupom je ta da su se nastradali borili na suprotnim stranama. Ipak, žene je sedinio bol. One su jednostavno bile žene koje su pričale o gubitku svojih sinova u ratu i o tome kako je život u Jemenu postao toliko težak svima.

DA LI SE OD ŽENE BEZ OBZIRA GDE ŽIVI OČEKUJE PREVIŠE?

Ukupan broj glasova: 65

  • Da! Sve one mogu da izdrže!: 63% (41)
  • Razlika postoji, pre svega kulturološka!: 29% (19)
  • Odbacite teret!!!: 8% (5)

Sukob, koji je počeo 2014. godine, uticao je na živote mnogih Jemenaca direktno kroz borbe ili usljed bolesti i gladi. Rat je, dugoročno gledano, imao ogroman uticaj na jemensko društvo: on je zauvijek promijenio zemlju – posebno žene. Njihova uloga u ratnom Jemenu je postala višestruka. One brinu o hrani, one su posrednici, mirotvorci, i čuvari tradicije. Zbog sukoba, cijeli društveno-kulturni poredak je doživio preobražaj.

Širom Jemena, žene su zadužene da upravljaju zajednicama koje su ogrezle u siromaštvo – one to rade sa minimalnim sredstvima i u nekim slučajevima, bez kvalifikacija. One peku hleb u svojim kućama i prodaju ga. Neke su postale sobarice i nude svoje usluge čišćenja drugima za malo novca. Istovremeno, mali broj žena je prošao kroz ono što bi neki nazvali osnaživanje. Umesto toga, one su dobile više odgovornosti.

U nekim slučajevima, to im daje veću slobodu kretanja, jer su u borbi da prežive primorane da napuštaju svoje domove. To, međutim, ne znači da su se neka tvrdokorna društvena načela promijenila, već samo to da je rat dodatno opteretio žene. I to ne samo usljed straha za goli život ili ekonomske neizvjesnosti. To je i svojevrsan nedostatak rutine; kao kad dete ne zna da li treba da ide u školu ili ne, a roditelji ne znaju kako da obezbijede hranu ili omoguće pristup zdravstvenoj zaštiti. Spisak osnovnih potreba je ovje sve duži. Situacija u Jemenu je bila loša i pre rata, a sada je dostigla nivo očaja.

Kako da jemenska majka, supruga, sestra ili starateljka brine o svojim voljenima i bude odgovorna kad nema posao? Odnos snaga polne podele u Jemenu je i dalje naklonjen muškarcima, koji su na pozicijama i donose odluke u svim oblastima, na svim nivoima. Čak i tokom podele humanitarne pomoći, oni odlučuju gde i kako je distribuisati. Međutim, kako je nestabilnost rasla tokom sukoba, žene su postepeno počele da preuzimaju te obaveze, jer su muškarci ili ubijeni, ili na ratištu ili su postali suviše depresivni da bi bili korisni.

žena jemen
Foto: shutterstock.com

Položaj žena u Jemenu zavisi i kojoj od sukobljenih strana pripadaju. Na primer, žene iz šiitske zajednice Zaidi, na severu, su uvučene u ideološki borbu, svesne da će njihovi muževi i sinovi stradati za političke ideale. Huti žene su se obrele u ulozi naoružanih militanata koji ubijaju protivnike, ali i onih koji regrutuju nove vojnike i treba da ubede druge žene da pošalju "svoju krv" u rat, znajući da se neće vratiti živi. Postoji i jedna frakcija čiji je zadatak da pljačkaju kuće.

Sve ovo je novo za žene u Jemenu. Ne zato što one nikad nisu držale pištolj – naprotiv, mnoge žene koje postaju ekstremisti su prethodno obučene za tako nešto unutar svoje zajednice. Jemenska tradicija nalaže da žena treba da bude sposobna da odbrani svoju kuću ili polje i otera potencijalne lopove. U plemenima u kojima muškarci odlaze da rade u inostranstvo, žene uče kako da koriste vatreno oružje da bi se zaštitile. Međutim, novi aspekt je da slično sada rade na javnom nivou. Ali, opet, to nije osnaživanje. Tim ženama je rečeno šta da rade i dobile su saglasnost muškaraca da se uključe u takve aktivnosti. One to ne čine svojom voljom.

Koliko slobode žene u Jemenu imaju ponekad zavisi bukvalno od toga gde žive, u kojoj je meri taj grad zahvaćen sukobom i ko ga kontroliše. Ako su u pitanju liberalni socijalisti, onda one imaju veću slobodu kretanja i oblačenja, nego one u oblasti pod kontrolom jemenske verzije Društva muslimanske braće.

Priča o jemenskoj ženi koja živi u toj nestabilnoj zemlji danas ima više dimenzija i aspekata. Ali, za sve žene iz Jemena je zajednička neverovatna otpornost koja ih gura naprijed. A kada dođe do tragedije, sve one žale svoje voljene na isti način.

Više vesti o sličnim temama nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi