Branko Rihtman
Facebook
Branko Rihtman

Facebook

Foto: Facebook

Branko Rihtman, mikorobiolog poreklom iz Bosne i Hercegovine, dobrovoljno se prijavio za testiranje vakcine protiv kovida-19.

Među 1.077 učesnika u svrku ispitivanja vakcine koja je razvijena na Univerzitetu Oksford, Branko je bio jedan od dobrovoljaca.

On je objasnio da je hteo da se prijavi već u prvom krugu testiranja, ali su tada primali samo ljude koji žive u blizini Oksforda kako bi mogli intervenisati brzo ukoliko se pojavi neki neželjeni efekat.

Vakcina

EPA

 Foto: EPA

- Popunio sam onlajn formular, a zatim sam bio pozvan i pitali su me da li imam nekoh zdravstvenih problema i d ali učestvujem u još nekim studijama istraživanja - objašnjava Branko.

Pozvali su ga da dođe, odradili su test na koronavirus, a zatim je primio vakcinu i zadržali su ga do sat vremena da ostane kako se ne bi ispoljila neka nus pojava. 

Branko je dužan da na svakih nedelju dana radi PCR test koji šalje službama, a zatim, ukoliko bude pozitivan potrebno je odmah da javi.

- Ispitivanje se vrši tako što pola njih dobije placebo vakcinu, a druga polovina pravu. Tako mere u kojoj frupi je veći broj zaraženih - rekao je Branko i nastavio:

- Rekli su mi da ću možda imati povišenu temperaturu ili glavobolju, ja nisma imao ništa. Isti dan sam se posvetio poslu is vakodnevnim aktivnostima - rekao je on.

Injekcija vakcina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Okfordska vakcina je vakcina koja se zvanično zove ChAdOx 19 i do sada se pokazala kao efikasnom.

- Ovaj virus je genetski modifikovan, postoji ternutno veliki broj vakcina koje se razvijaju, vakcina protiv HIV-a, protiv Ebole, tuberkuloze, čak i protiv nekih vrsta raka. Što se skeptičnosti tiče među ljudima kada su vakcine u pitanju, to je jedna velika dezinformacija koja čini ogromnu štetu čovečanstvuzaključio je Rihtman.