princ filip
Profimedia / Autor: Brendan Beir
princ filip

Profimedia / Autor: Brendan Beir

Foto: Profimedia / Autor: Brendan Beir

Princ Filip bio je jedina osoba u porodici koja je bila upoznata sa stvarnim svetom izvan zidova palate. Kraljičinog muža pratila je reputacija čoveka kratkog fitilja, ponekad okrutnog, koji je svoje mišljenje izrazio suviše slobodno.

Ali princeza Dajana upoznala je i drugu stranu Filipa, čoveka koji razume i kome se divila do svoje smrti 1997. godine.

Kada je princ Čarls rekao ocu Filipu da je zaprosio ledi Dajanu Spencer i da je ona prihvatila, Filip se konačno mogao opustiti. Nagovorio je svog 32-godišnjeg sina da pronađe nevestu, a dugonoga lepotica sigurno bi mu se svidela da je bio 30 godina mlađi. Bila je ljubazna i neiskusna, a Filip se potrudio da se oseća ugodno i dobrodošlo u kraljevskoj porodici.

U to vreme ni on ni kraljica nisu bili svesni zaljubljenosti svog sina u gospođu Parker Bovles, koju bi povremeno viđali ruku pod ruku sa njenim suprugom, popularnim prijateljem kraljevske porodice, policajcem Andrevom Parker Boversom. U ovoj ranoj fazi, Filipa je sve više zbunjivalo Dianino ponašanje, koje je doživljavao kao iracionalno i nepredvidivo.

Slatka devojčica koja je šarmirala kraljevsku porodicu prilikom prve posete Balmoralu pretvorila se u nespretnu i nezadovoljnu princezu, a kraljevska porodica je pretpostavila da su njeni problemi najverovatnije nastali posle porođajne depresije.

princ filip

Profimedia / Shutterstock Editor

Foto: Profimedia / Shutterstock Editor

Ali uprkos ranim uzrocima njenog nezadovoljstva, Filip je pokazao veliko saosećanje sa njom. Na kraju je bila poput njega autsajdera koji je ušao u kraljevsku porodicu i morao se nositi sa stresovima i odgovornostima svoje nove životne uloge.

Njegova naklonost je Diani mnogo značila, jer je verovala da nikoga u porodici njenog muža, toliko zaokupljenog sopstvenim interesima, zaista nije bilo briga.

Pitao se da li princeza Dajana malo preteruje sa svojom nesrećom dok je gospođu Parker Bovles koristila kao izgovor. Izražavajući nevericu da njegov sin vara tako lepu mladu suprugu, uprkos duboko ukorenjenoj tradiciji među muškim članovima kraljevske porodice, Filip je istovremeno jasno stavio do znanja da se nada da je Diana spremna da prihvati nedostatke kao i prednosti udaje za Vindzor.

Nije bio spreman za šok zbog njenih otkrića u knjizi Andreva Mortona iz 1992. godine
Nakon što mu je rečeno da je Diana pomogla autoru, iako je to žestoko negirala, pročitao je knjigu od korica do korica. Njena otkrića, poput porodice koja nije marila za njenu nesreću, uznemirila su ga i razbesnela.

Uprkos duboko usađenoj simpatiji za princezu zarobljenu u braku sa muškarcem koji je, postalo je jasno, zaljubljen u drugu ženu, ona ga nije pokolebala, pa je, nakon što je instinktivno pokušao da obrazloži ponašanje svog sina, Filip počeo da razmenjuje iskrene pisma sa Dajanom tog leta.uzdržavajući se da joj uopšte postavlja pitanja.

„Možete li zaviriti u svoje srce i iskreno reći da Charlesov odnos sa Camillom nije imao nikakve veze s vašim ponašanjem prema njemu u vašem braku?“ Jedno je od pitanja u pismu, u kojem joj je sugerisao da ona nije brižna supruga i da je, iako dobra majka, previše posesivna prema Villiamu i Harriju.

Napisao je da je ljubomora uništila brak, čemu sigurno nije pomoglo njeno neracionalno ponašanje, i podsetio princezu Dajanu da je njen suprug podneo veliku žrtvu prekidajući sve veze sa Kamilom u prvim godinama braka i da nije cenila ono što on uradio.

Biti naslednica prestola, objasnio je Philip Diani, podrazumeva mnogo više od heroja Britanaca.

Princ Filip

EPA/STRINGER

Foto: EPA/STRINGER

Neke od optužbi koje je Filip izneo u svojim pismima Dajani bile su razbijene, ali u svemu što joj je sugerisao osećala je integritet, jer dok su Čarls i drugi članovi porodice želeli da operu ruke uznemirene princeze, Filip je pokušavao da pronađe način da zadrži nju u porodici.

Koliko joj je bio drag, može pokazati njegov odnos sa drugom snajom, vojvotkinjom od Iorka. Kada bi Fergie povremeno dolazila na čaj sa kraljicom, Philip bi izlazio iz sobe.

Sva svoja pisma Diani potpisao je 's najvećom ljubavlju, Pa'. Filip se uvek obraćao sebi i kraljici sa Pa-pa i Ma-ma, a Diana je do njene smrti nazivala kraljicu „Ma-ma“, a njega „Pa“.

Ono zbog čega je osećala istinsku vezanost svog oca sažeto je u nekim drugim pismima koja joj je poslao.

‘Ne dozvoljavamo nikome od vas da ima ljubavnike. Čarls je bio glup kada su on i Kamila rizikovali sve što je čovek na njegovom položaju imao. Nismo ni sanjali da bi se mogao osećati kao da želi da vas ostavi zbog nje ’ili’ Ne mogu da zamislim da vas iko pri zdravoj pameti ostavlja zbog Camille. Takva nam mogućnost nikada nije pala na pamet “, delovi su pisama koji su u Dijani izazvali radost, ali i ono što je Filip, a ne kraljevski princ, zaista mislio na insistiranje svog sina da vitku Dajanu zameni starijom ženom.

'Diana mi je dala da vidim pisma. I premda su bila teška, bilo mi je jasno da pokušava biti konstruktivan. Bila su topla i draga, uljudna i korisna, kao da ih otac piše svojoj kćeri', primijetila je de Lima i dodala da je u njima princ Philip unosio i vlastita iskustva.

Razmjena pisama sanhe i svekra završila je u prosincu 1992. godine kad su se princeza Diana i princ Charles razdvojili. Diana se s Ma i Pa i dalje viđala u formalnim kraljevskim prigodama, a Philip se uvijek zanimao za ono što radi.

Nakon njezinog intervjua u BBC-jevoj Panorami, u kojoj je tvrdila da su u njihovom braku postojale tri osobe, stiglo joj je pismo kojega ovoga puta nije potpisao Pa, nego kraljica.

Philip je navodno nakon tog intervjua teško kontrolirao ljutnju i bijes, a premda se više nije dopisivao s Dianom, kraljici je čvrsto ukazao na to da mora iskoristiti svoj autoritet.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

sara

14.04.2021 11:08

Pa vidi se da nije englez već grk i ako je nekada" menjao" mišljenje, to je bilo pod uticajem kraljice!!!.