planinar
pixbay
planinar

pixbay

Foto: pixbay

Milion koraka ka nebeskim visinama napravio je Živojin Žika Branković od juna 2014. godine kad je podvrgnut hirurškom zahvatu zbog uznapredovalog kancera. Tri godine posle izlaska iz bolnice, istrajni šezdesettrogodišnjak se 27. juna 2017. stazom kroz lednike, na 22 ispod nule, popeo na krov Evrope, planinski vrh Elbrus visok 5.642 metra.

Ovaj deo Kavkaza nosi zastrašujući nadimak "planina smrti", zbog velikog broja planinara koji stradaju tokom uspona. Upravo zbog toga, Žika je postavio sebi cilj da osvoji Elbrus, da i na taj način pokaže snagu života.

"Kad mi je 2013. dijagnostikovan rak, imao sam izbor: da sažaljevam samog sebe i živim u strahu, ili da se borim", priča Žika Branković, penzionisani defektolog.

kavkaz, dugovečnost

printscreen/bbc

Foto: printscreen/bbc

"Odabrao sam borbu. Ubrzo po izlasku iz bolnice počeo sam da šetam, a posle nekoliko meseci vratio sam se planinarenju, ali ne samo radi sopstevnog zadovoljstva. To je bila moja poruka ljudima sa sličnim problemom, da rak ne sme da bude jači od njih, da ne treba da žive u strahu od smrti, već da se bore za svaki dan života i uživaju u njemu".

Naglašava da nije bio aktivni sportista do jeseni 2013. kad je otkriveno da ima rak debelog creva, već samo rekreativac koji je uživao u planinarenju i druženju.

"Posle operacije sam se pitao kako da organizujem svoj život, šta smem da uopšte da radim", priča Branković...