Prodavci nas stalno varaju, a sad su još stavili i OVO na RAČUNE!
EPA/Terje Bendiksby

 

Stručnjaci sa Univerziteta u Grenadi u Španiji upozoravaju da većina računa i drugih potvrda o kupovini koje dobijemo od trgovaca u sebi sadrži opasnu hemikaliju koja ometa proizvodnju hormona u telu i povezuje se s mnogim bolestima.

Računi i druge potvrde koje dobijamo u prodavnicama, a na kojima slova i brojevi s vremenom blede, odštampane su na termalnom papiru koji često sadrži BPA (Bisfenol A), hemikaliju koja se povezuje sa neplodnošću, autizmom, gojaznošću, dijabetesom, preuranjenim početkom puberteta.

BPA se dodaje takvom papiru da bi ono što napišu potamnelo bez upotrebe mastila - kao razvijač boje da bi se prikazao otisak.

- Trebalo bi izbegavati stavljanje takvih potvrda u torbe, novčanike ili automobile. One lako mogu doći u dodir s hranom, a to treba izbegavati. Lako je prepoznati takav papir po tome što nakon nekog vremena nestane ono što je napisano. Vrlo često ćete pronaći fini beli prah koji se lepi za prste kada takav papir nakon nekog vremena izvadite iz torbice - kaže profesor Nikola Olea sa Univerziteta u Grenadi koji je vodilo međunarodni tim stručnjaka u analizi 112 računa štampanih na termalnom papiru iz Brazila, Španije i Francuske.

Prodavci nas stalno varaju, a sad su još stavili i OVO na RAČUNE!

Foto: Printscreen

 

Stručnjaci Evropske agencije za hemikalije ECHA kažu da se BPA upotrebljava u širokom rasponu potrošačkih proizvoda, ne samo na računima u prodavnicama.

- BPA se može naći u mnogim svakodnevnim proizvodima široke potrošnje, kao što su ponovo upotrebljivi plastični pribor za jelo i plastične boce, sportska oprema, CD-ovi i DVD-ovi. Epoksidne smole koje sadrže BPA koriste se za premazivanje unutrašnjosti vodovodnih cevi i limenki za hranu i piće kako bi se produžio njihov rok trajanja i izbegao ukus metala u hrani ili piću. BPA se takođe upotrebljava, na primer, kao razvijač boje u termalnom papiru kako bi se prikazao otisak. Može se naći u računima u prodavnicama i kartama za javni prevoz i kartama za parking - pojašnjavaju u Evropskoj agenciji za hemikalije ECHA.

Kažu da se BPA na tržištu nalazi od 1960-ih godina i da pokušavaju da smanje njegovu upotrebu.

- Zbog svojih štetnih svojstava bisfenol A je već ograničen u nekoliko proizvoda u Evropskoj uniji. U Evropskoj uniji bisfenol A je razvrstan u materije koje imaju toksične učinke na našu sposobnost reprodukcije - pojasnili su i najavili zabranu upotrebe BPA u termalnom papiru.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading