BARBI SVET: Bečlija poseduje više od 1.800 Barbika, a najskuplja vredi 7.000 evra
Profimedia

Barbimanija je zavladala i u Austriji. Za film Barbi svakodnevno se u bečkim bioskopima traži "karta više". Onaj ko se tome najviše raduje je Manfred Reihel (60) kolekcionar Barbika, koji ih sakuplja već 42 godine i u svojoj kolekciji ima čak 1.800 lutaka.

Kako je Reihl rekao za dnevni list Heute, isključivo ga zanimaju oni retki stari modeli do 80-tih godina prošlog veka. Barbike "made in Kina" i one od 1990-tih godina na dalje, nisu mu zanimljive.

Ovaj strastveni sakupljač Barbika ima svoju radionicu za popravku i izradu lutaka. Ali sakupljene Barbike starijih datuma proizvodnje drži u svom stanu. Tačnije, kako je otkrio Heute-u, u ormarima, zbog osetljivosti na svetlo, piše portal Fenix. 

- Barbi nikada nije slovila za neku "neinteligentnu ličnost". I uvek mi je bila simpatična. Starije lutke bile su visoko vredan proizvod, ogrtači su bili postavljeni, haljine delimično izrađene od svile, a neki od ovratnika od pravoga krzna. Barbie je tada zaista bila stilska ikona - rekao je on.

U ormarima, kako je otkrio, uz Barbike i njihovu odeću, obuću, putne rekvizite, pudlicu, ima i 60 omiljenih lutaka Kena. Napomenuo je kako je neke posebne Barbi kombinacije tražio i 10 godina.

- Od 1996. godine, otkako postoji Internet, mnogo je lakše - kaže on.

Ono za čim žali je što u Austriji više nema tzv. Barbi berze. Uprkos tome, kako kaže, od 1984. godine do danas postoji bečka Barbi scena, koja okuplja 40 obožavatelja ove najpoznatije lutke na svetu.

- Meni Barbi mnogo znači, jer kada se bavim sakupljanjem iz svega se isključim. Barbi je svedok vremena i ogledalo njenog vremena - kaže on.

Za onu "broj 1" u svojoj kolekciji, iz 1957. godine platio je više hiljada evra, a ona je sada vredna oko 7.000 evra. Onim Barbikama od 1990. godine na dalje, cena je od 2 do 20 evra.

O vrednosti cele svoje kolekcije nije hteo ništa da kaže. Uz obrazloženje "kako ni sam to ne želi da zna", piše Telegraf biznis.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading