BIL GEJTS PRIZNAO: Takmičio sam se sa protivnicima ko MANJE spava
EPA

Čak i u svojim 30-im i 40-im, milijarder i suosnivač Majkrosofta, takmičio bi se sa vršnjacima da vidi ko ima najmanje sati sna, smatrajući to markerom produktivnosti, rekao je u nedavnoj epizodi svog novog podkasta, „Unconfuse Me with Bill Gates“.

„Ja bih rekao: ‘Spavam samo šest sati.’ A drugi momak: Spavam samo pet!“, rekao je Gejts.

Milijarder je tada smatrao da mora više da se trudi, jer ,,san je lenjost i nepotreban je“.

Međutim, Bil je kasnije promenio način razmišljanja nakon što je njegovom ocu dijagnostikovana Alchajmerova bolest, što ga je navelo da počne da uči o zdravlju mozga.

„Jedna od najbitnijih stvari koje se pojavljuju u oblasti Alchajmerove bolesti je važnost dobrog sna. To je jedan od najpredvidljivijih faktora bilo koje demencije, uključujući Alchajmerovu bolest, bez obzira da li se dobro naspavate“, rekao je Gejts.

Starije odrasle osobe, od 65 i više godina, koje spavaju manje od pet sati noću imaju dvostruko veće šanse da razviju demenciju ili umru u roku od pet godina, u poređenju sa onima koji spavaju između šest i osam sati noću, prema Harvard Medical studiji iz 2021.

Studija je ispitala više od 2.800 ljudi, unutar tog starosnog raspona, koji su učestvovali u Nacionalnoj studiji o zdravlju i trendovima starenja. Istraživači su analizirali vezu između njihovih karakteristika spavanja koje su sami prijavili između 2013. i 2014. i njihovog zdravstvenog statusa pet godina kasnije, piše CNBC Make It.

 

(bizlife)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ja

19.08.2023 20:19

nisam spavao vezano oko 7 nedelje... mislim uopste nesto meditirao uz sfer jetzirah i razboj...dok nisu upali i pokupili me kreteni iz svedske pod punom ratnom opremom policije njih 10 u moj licni stan...https://www.alo.rs/biz/novac/797099/bil-gejts-priznao-takmicio-sam-se-sa-protivnicima-ko-manje-spava/vest