Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

SAD će Ukrajini obezbediti rakete "patriot", u okviru paketa dodatne vojne pomoći u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Rusija cilja ukrajinske železničke linije vazdušnim udarima kako bi poremetila isporuku američkog oružja frontu i zakomplikovala vojnu logistiku, rekao je izvor iz kijevske obaveštajne službe Rojtersu.

Unian javlja da Ukrajina povlači tenkove "abrams" sa ratišta jer ne mogu da ih zaštite od napada dronova.

Kijev je evakuisao dve civilne bolnice zbog navoda šefa bezbednosne službe beloruskog KGB-a da su u njima smešteni vojnici, što je izazvalo strah od vazdušnog napada.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije, ali da bi saveznici morali više da se angažuju kako bi Kijev dobio podršku koju mu je Alijansa obećala.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je za grčku televiziju Skai da Grčka neće poslati Ukrajini ni "patriot" ni S-300, uprkos evropskim zahtevima. Ističe da im je vojna oprema neophodna radi sopstvene odbrane vazdušnog prostora.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

"Grad" udara u pravcu Zaporožja (VIDEO)

MLRS "Grad" 50. samohodnog artiljerijskog puka je pogodila identifikovane vatrene položaje i objekte ukrajinskih snaga u pravcu Zaporožja - saooštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska vojska: U napadu na ukrajinski aerodrom uništen lovac MiG-29

Ruska vojska napala je ukrajinski aerodrom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Raketne snage, artiljerija i bespilotne letelice grupa trupa Oružanih snaga Ruske Federacije uništile su avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na baznom aerodromu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Navodi se i da je eliminisano osam borbenih vozila višecevnih raketnih sistema HIMARS, "vampir" i "grad", kao i lanser sa kontrolnim centrom i radarom za protivvazdušni raketni sistem S-300PS.

Moskva tvrdi da su uništena i dva borbena vozila protivvazdušnih raketnih sistema "havk" i "osa-AKM", dve radarske stanice "pelikan" i "P-18".

"Jedinice grupe ruskih trupa "Jug" oslobodile su naselja Novomihajlovka i Bogdanovka Donjecke Narodne Republike (DNR) i napredovale u dubinu odbrane neprijatelja“, navodi se u saopštenju Moskve.

DRHTI ZELENSKI, OČEKUJE RAZORNU RUSKU OFANZIVU Ako ovaj ključni grad padne, SVE je gotovo

Intenzivne borbe u selu Očertine

Rusija je poslala još vojnika u Očeretine u istočnoj Ukrajini kako bi pojačala ofanzivu, ali kijevske snage uglavnom drže selo, saopštava ukrajinska vojska. 

Očekuju da će isporuka američkog oružja preokrenuti tok borbe u ukrajinsku korist, kaže Kijev. 

Ruske trupe su polako napredovale kroz najmanje pola tuceta sela na istočnom frontu otkako su u februaru zauzele Avdejevku, dok su iscrpljene ukrajinske snage davale sve manje artiljerijske zalihe, piše Rojters.

BEZIZLAZNA SITUACIJA Ukrajinci se povlače, svađa u Kijevu

Medvedev: Moskva bi mogla da zapleni privatnu američku imovinu u Rusiji

Moskva može da odgovori na bilo kakvu američku konfiskaciju deviznih rezervi Rusije zamrznutih na Zapadu, rekao je visoki bezbednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev.

Kao odgovor Medvedev navodi mogućnosti zaplene imovine, uključujući imovinu i gotovinu američkih građana i investitora u Rusiji.

Predstavnički dom američkog Kongresa ranije je usvojio zakon kojim se Bajdenovoj administraciji dozvoljava da konfiskuje rusku imovinu koja se nalazi u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu.

Kremlj je bi takva odluka bila nezakonito i da bi izazvalo odmazdu.

Zelenski: Svet ima mogućnost da pomogne da se obori svaki ruski projektil

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da svet ima sve mogućnosti da pomogne da se obori svaki projektil i svaki dron ruskih snaga. "Trideset četiri ruske rakete ove noći. Neke od njih su oborene. Ali svet ima sve mogućnosti da pomogne da se obori svaki projektil i svaki dron ruskih terorista. Ovo je apsolutno realno. I jedino što je potrebno je da neophodne političke odluke i sporazumi postanu stvarnost", napisao je Zelenski na Fejsbuku.

 

Belgija poručila: F-16 stižu do kraja godine

Belgijska savezna vlada potvrdila je mogućnost isporuke prvih borbenih aviona F-16 Ukrajini već ove godine i povećanje pomoći.

"U koordinaciji sa našim saveznicima i koalicionim partnerima F-16, naša zemlja će učiniti sve što je moguće da ubrza isporuku, ako je moguće, do kraja ove godine", rekla je ministarka odbrane Ludivine Dedonder.

"Ne postoje uslovi za razgovore"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da trenutno ne postoje uslovi za pregovore Rusije i Ukrajine zbog čega se, kako je dodao, nastavlja ruska specijalna vojna operacija.

"Stav predsednika Putina je dobro poznat... poslednji put je o tome govorio tokom razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Ruski stav je da za sada, nema uslova za pregovore, jer je svima dobro poznat stav Ukrajine o neprihvatanju bilo kakvih pregovora", rekao je Peskov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

Rafinerija u Krasondarskoj oblasti delimično obustavlja rad

Rafinerija nafte u Slavjansku u ruskom Krasnodarskom kraju bila je prinuđena da delimično obustavi rad nakon što je oštećena u napadu ukrajinske bespilotne letelice, prenela je agencija Tas izjavu izvršnog direktora koji nadgleda fabriku.

"Rad fabrike (Slavjansk) je delimično obustavljen. Tačno 10 dronova je uletelo direktno u fabriku, došlo je do jakog požara. Možda ima skrivenih oštećenja", rekao je direktor bezbednosti Slavjansk EKO Grupe Eduard Trudnev.

Ukrajina gađala Novu Kahovku

Ukrajinska vojska gađala je Novu Kahovku i tom prilikom su poginula dva civila, a dva su ranjena, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Rusi tvrde: Ukrajina se koristi kao poligon za testiranje naoružanja

Istorija primene tenkova „abrams“ protiv Rusije potvrđuje teoriju da se Ukrajina koristi kao poligon za testiranje različitog naoružanja članica NATO, rekao je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

Napadnuto skladište sa municijom

 

Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište sa municijom na vojnom aerodromu Martinovka u Nikolajevskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev. Lebedev ne isključuje mogućnost da je Kijev planira da sa tog aerodroma pokrene nove napade na ruske regione i Krim.

U ruskim napadima oštećene četiri termoelektrane u Ukrajini, ima povređenih

U ruskim napadima na energetska postrojenja u Ukrajini oštećene su četiri termoelektrane i povređen najmanje jedan radnik, saopštio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko. On je na Telegramu naveo da je na meti ruskih napada bio Dnjepropetrovski region u centralnoj Ukrajini, kao i regioni Lavova i Ivano-Frankovsk, prenosi Rojters.

Iznad Krasnodarskog kraja i Krima tokom noći oboreno 68 dronova

Protivvazdušna odbrana Rusije je tokom noći oborila 66 ukrajinskih dronova iznad Krasnodarskog kraja i dva iznad Krima, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Gubernator Krasnodarskog kraja Venijamin Kondratjev izjavio je prethodno da su ukrajinski dronovi noćas pokušali da napadnu infrastrukturne objekte i rafineriju nafte, a da nema povređenih, prenosi RIA Novosti. 

Rusija cilja na ukrajinsku železnicu

Rusija cilja ukrajinske železničke linije vazdušnim udarima kako bi poremetila isporuku američkog oružja frontu i zakomplikovala vojnu logistiku, rekao je izvor iz kijevske obaveštajne službe Rojtersu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading