Patriot
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Španija je pristala da isporuči rakete za patriot Ukrajini pod pritiskom NATO-a i EU, zahtevajući od evropskih zemalja koje imaju ove američke sisteme da ih isporuče Kijevu - navodi se u objavljenom tekstu.

"Fajnenšel tajms" je u ponedeljak objavio da saveznici iz EU i NATO vrše intenzivan pritisak na Grčku i Španiju da Kijevu obezbede sisteme PVO "patriot" i S-300 jer njihove sopstvene potrebe "nisu tako velike kao ukrajinske".

Kako navodi izdanje, pritisak je vršen i na zemlje na nedavnom samitu EU.

Kako je u utorak potvrdio grčki premijer Kirijakos Micotakis, saveznici su tražili da se u Ukrajinu pošalju sistemi protivvazdušne odbrane S-300 ili "patriot". Ali on je uverio da Atina to neće učiniti.

Prethodno, ni šefica španskog Ministarstva odbrane Margarita Robles, ni ministar spoljnih poslova Kraljevine Hoze Manuel Albarez nisu objavili da li će Madrid poslati PVO sisteme "patriot" u Ukrajinu.

Španija ima četiri baterije za "patriot", od kojih je jedna raspoređena u Turskoj u okviru misije NATO-a da zaštiti vazdušni prostor zemlje od mogućih raketa koje bi mogle biti lansirane iz Sirije .

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading