Greškom oslobođen narko-bos
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vođa "mokro-mafije" Karim Bujahričan uhapšen je u Marbelji prošlog januara u velikoj operaciji kojom je okončana petogodišnja istraga o pranju novca.

Nakon što su saznale za njegov pritvor, holandske vlasti su podnele zahtev za ekstradiciju španskom sudu, tražeći da vođa bande bude vraćen u Holandiju kako bi se suočio sa optužbama za trgovinu narkoticima.

Nacionalni sud u Madridu odobrio je zahtev, ali je Pokrajinski sud u Malagi, koji ima nadležnost nad područjem gde je Bujahričan uhapšen, odbio da ga izvrši, tvrdeći da narko-bos mora da se suoči sa optužbama za pranje novca u Španiji pre nego što bude izručen.

Holandske vlasti su uložile žalbu, podnevši novi, hitan zahtev, ističući da je šef kartela jedan od najtraženijih kriminalaca Interpola i da je tražen zbog svoje uloge u decenijskom, pankontinentalnom narko-ratu u kojem je ubijeno na desetine ljudi u Belgiji, Holandiji, Španiji i Maroku.

Španska radio mreža "Kadena SER" javila je da, iako je Nacionalni sud prihvatio holandsku žalbu, zanemario je izdavanje naloga za pritvor koji bi osigurao da Bujahričan ostane iza rešetaka dok se ekstradicija ne izvrši.

Kada je prošlog meseca njegov slučaj stigao do Pokrajinskog suda u Malagi, predsedavajući sudija je pristao da pusti šefa bande uz kauciju od 50.000 evra. Bujahričan, milijarder koji poseduje bankovne račune i imovinu širom sveta, odmah je platio kauciju u kešu i napustio grad.

Godine 2022. holandska princeza Amalija morala je da se iseli iz studentskog doma i vrati u kraljevsku palatu nakon što je policija dobila verodostojne dokaze koji ukazuju da je Bujakričan planirao ili da je kidnapuje ili ubije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading