novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema Forbsu, samo četiri države su dom za 61 odsto milijardera u zemlji: Kalifornija (179), Njujork (130), Florida (92) i Teksas (73).

Mnogi od njih u SAD su izuzetno poznati, kao što su Lari Pejdž iz Kalifornije, Majkl Blumberg iz Njujorka ili Džef Bezos iz države Vašington.

Zanimljivo je da Bil Gejts ne zauzima prvo mesto kao najbogatiji milijarder u Vašingtonu, jer Bezos ima veću neto vrednost — 149 milijardi dolara u odnosu na Gejtsovih 104 milijarde dolara — iako žive u potpuno istom gradu Medina, Vašington.

Gotovo svaka država je dom najmanje jednog milijardera, neki daleko bogatiji od drugih, poput Vorena Bafeta iz Nebraske (117 milijardi dolara), u poređenju sa Džimijem Rejnom iz Alabame (1,2 milijarde dolara).

Neke nove države, koje su ove godine stekle milijardere, uključuju Alabama, Nju Hempšir i Vermont.

Broj milijardera na globalnom nivou prati drugačiji trend od onog u SAD, opadajući iz godine u godinu, a sveukupno bogatstvo milijardera se smanjilo za 500 milijardi dolara.

SAD je dom za skoro 30 odsto svih svetskih milijardera i dok je nekolicina poput Sama Bankmana-Frida i Kanjea Vesta izgubila status milijardera ove godine, mnogi nastavljaju da se bogate. Pored Rona Korija, prvog milijardera u Novom Meksiku, još osam osoba na američkoj listi steklo je status milijardera u poslednje četiri godine.

Finansije i investicije, hrana i piće, moda i maloprodaja i tehnologija su glavni izvori bogatstva američkih milijardera, pri čemu skoro 50% njih svoje bogatstvo stiče u ovim specifičnim industrijama, navodi Visual Capitalist.

Bizportal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading