Čovek na bankomatu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Iako su svakodnevna plaćanja u Mađarskoj sve više digitalna, gotovina i dalje prevladava u mnogim većim turističkim mestima. Budući da troškovi života nastavljaju da rastu, važno je potrošiti što manje novca za godišnji odmor na skrivene i preterane naknade za bankomate. To može brzo dovesti do visokih troškova. Wise traži od banaka i drugih pružalaca usluga da klijenta stave na prvo mesto i da budu transparentni u pogledu svojih cena. Ako vaši planovi putovanja uključuju jednu od skupljih zemalja na spisku, obratite posebnu pažnju na naknade za bankomate i umesto toga svoj novac potrošite na odmor ,objašnjava Atila Papai, menadžer inženjerskog tima u Wiseu, prenosi Investitor.

Menjačnica je objavila kompilaciju podataka koji pokazuju 20 evropskih zemalja rangiranih prema tome koliko je skupo podići gotovinu kao putnik. Island je na vrhu popisa s transakcijskom naknadom od 4,6 odsto, dok u Bugarskoj bankomati naplaćuju samo 0,13 odsto za podizanje. Na dnu liste su Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo s transakcijskim naknadama od 0,23 odsto odnosno 0,14 odsto.

Kako bi došao do podataka, Wise je analizirao 1,7 miliona podizanja gotovine s bankomata trećih strana u periodu od 12 mjeseci od aprila 2022. do maja 2023.

Bankomati su registrovali najmanje 800 transakcija po zemlji tokom tog perioda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading