KRIZA UDARILA I NA DRUŽENJA Slobodni su i ne mogu sebi da priušte izlaske, debata o tome ko plaća je sve usijanija
Foto: Printscreen/Foto: RINA

„Nedavno sam prvi put izlazila sa nekim za koga verujem da je zarađivao manje od mene. Sada to nije problem, ali zbog toga sam se osećao tako uznemireno tokom sastanaka“, kaže dvadesetšestogodišnja Kejsi, koja se sada ne zabavlja sa navedenim momkom.

Vekovna debata o tome ko plaća je pojačana.

Prema Bumble-ovom indeksu seksa za 2023. godinu, 65% mladih samaca ne može sebi priuštiti da se iseli iz porodične kuće, što je rezultiralo lošim seksualnim životom – oni to nazivaju „blokiranjem kuće“.

U međuvremenu, izveštaj vellness brenda Hims otkrio je da trećina Britanaca smatra da su njihovi izlasci i seksualni životi pogođeni krizom troškova života.

Brige o novcu stvaraju stres – najveći psihološki ubica uzbuđenja – i bukvalno ograničavaju vašu sposobnost da izađete i upoznate ljude. Čak i kada to uradite, postoji dinamika susreta sa nekim ko ima veću moć potrošnje od vas. Zabavljanje je učinilo još nezgodnijim.

Kesi je rekla: „Nisam imala osećaj da mogu da naručim sve što želim ili da popijem ono dodatno piće u slučaju da ga to izbaci iz džepa. „Uvek bi mu trebalo toliko vremena da izvadi karticu i plati, što me je onda primoralo da samo platim nekoliko puta jer je to bio tako nezgodan susret.

„Mislim da me nije video nekoliko puta jer nije imao novac, što je šteta. „Sada ne kažem da ako nemate novca ne izlazite, ali morate da izlazite u okviru svog raspona i da radite aktivnosti ili večere koje možete sebi priuštiti.“ Debora Grej, 41-godišnja profesionalka u oblasti komunikacija, ima problema sa druge strane medalje. „Kao panseksualna žena, izlazim sa ljudima bez obzira na njihov pol“, kaže ona.

„U idealnom slučaju, ovo znači da je moj skup za sastanke veći nego kod heteroseksualnih ljudi.

„Međutim, pošto sam takođe veliki vernik u jednakost, nikada ne izlazim van osim ako ne mogu da platim pola računa za hranu i zabavu.

“ Nažalost, njeni finansijski prihodi su se dramatično smanjili - i sada to utiče na njen romantični život. Sa pojavom sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom, mnogi moji klijenti koji pišu sadržaj su prilično nestali i to je uticalo na moj prihod za otprilike 15-20%“, kaže ona.

„Zbog toga smanjujem sve neozbiljne troškove, a jedna od prvih stvari  je bilo piće u mom omiljenom baru.

„Iako bih obično išao da pijem tri puta nedeljno, sada je to samo jednom nedeljno, a ponekad samo jednom u dve nedelje.

„Ovaj bar je bio moj siguran prostor za sastanke. Takođe jedem više domaćih obroka umesto da jedem vani. Tako da to utiče i na moje šanse da upoznam nove ljude. „Od nekoga ko bi izlazio na najmanje jedan do dva sastanka nedeljno, ja sam ostao na samo četiri sastanka u poslednja dva meseca.“ To je čini „jadnom“, ali i ponosnom što se drži svog morala jer „ne očekuje da će moj partner platiti sve račune“.

U međuvremenu, Ejmi, 32, je u dugoj vezi – ali ona i njen partner imaju veoma različite plate.

„Zarađujem više nego duplo više od svog partnera, tako da na kraju plaćam unapred za velike stvari kao što su praznici“, kaže ona. „Ne smeta mi jer i ja želim da idem na njih, ali to može da mi ostavi kratak novčani tok jer on može da priušti da mi vrati samo u delovima.

„Njegov nedostatak novca utiče na mene.“

Baju Prihandito, psiholog i životni trener, kaže da više novca može dovesti do „inflacije životnog stila“, što znači da „kako se vaš prihod povećava, možda ćete biti privučeni partnerima koji se uklapaju u vaš novi „nadograđeni“ način života“.

Dakle, moglo bi biti malo odvratno otkriti da osoba sa kojom izlazite zarađuje manje od vas.

Ali Baju upozorava: „Ovo može da stvori ciklus u kome neprestano juriš za višim standardima, što često dovodi do nezadovoljstva i emocionalne nepovezanosti.“

Iz druge perspektive, kada brinemo o novcu, Baju kaže da se reakcija bori ili beži može aktivirati, ostavljajući manje prostora za romantiku.

Iako više novca može otvoriti više mogućnosti prilikom zabavljanja, Baju kaže da vas manje primorava da budete kreativniji u pogledu onoga što radite.

„Ova kreativnost često vodi do smislenijih iskustava u poređenju sa odlaskom u skupe restorane ili egzotične odmore“, kaže on.

„Dodatni napori uloženi u dobro osmišljen sastanak sa povoljnim budžetom mogu biti privlačniji i pažljiviji od bilo kog otmenog sastanka na kojem novac jednostavno postaje lako rešenje za kreativnost.“


PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading