novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva agencija Rojters, Odbor izvršnih direktora MMF-a je 30. oktobra imao sastanak na kojem je razgovarano o ekonomiji Argentine. Država je pogođena trocifrenom stopom inflacije.

Na sastanku je izražena zabrinutost brzinom kojom Argentina troši međunarodne rezerve od trenutka poslednje MMF-ove revizije zajma u augustu ove godine. Ocenjeno je da argentinska vlada loše upravlja programom zajma te da ekonomske mere, uz skoro potrošene novčane rezerve i precenjenu valutu, nisu usklađene s programom.

MMF-ovo finansiranje je ključno za Argentinu. U augustovskom izveštaju ove finansijske institucije je navedeno da Argentina ne implementira dogovoreni program. Uprkos tome što je MMF napravio određene ustupke Argentini, njen ekonomski smer je zabrinjavajući. S obzirom na to da je MMF sada odlučniji u svojim stavovima, strahuje se da bi mogle biti ugrožene buduće isplate.

Sve se ovo dešava kada je Argentina, kao najveći svetski izvoznik sojinog ulja i sačme, pogođena najtežom sušom u posljednjih 60 godina. Upravo veliki dio prihoda ostvaruje kroz izvoz. Prema berzi žitarica Rosario, poljoprivrednici su u proizvodnji soje, pšenice i kukuruza suočeni s gubicima u iznosu većem od 14 milijardi dolara.

Pred Argentinom je drugi krug predsedničkih izbora, a biraće se između peronističkog ministra ekonomije Sergija Mase i kandidata krajnje desnice Havijera Mileia. Rezultati anketa pokazuju da će izborna utrka biti tesna.

Argentina je 2018. postala najveći dužnik MMF-u, nakon što joj je odobren zajam od 57 milijardi dolara za izvlačenje iz ekonomske krize. No, taj program pomoći je propao. Godinu dana posle, 2019, dogovoreno je da se MMF-u vrati još uvek dugovanih 44 milijarde dolara, prenosi agencija Reuters. Ova država je imala dva bankrota - 2001. i 2014.

BONUS VIDEO

@alo_portal Ogromna podrška listi Aleksandra Vučića - Srbija ne sme da stane #alo #alodnevnenovine #aloonline #aleksandarvucic #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading