NAMIRNICA KOJA NAS KOŠTA "KAO SVETOG PETRA KAJGANA" Nekada se jela u izobilju, a danas se kupuje u gramima, evo o kojoj namirnici je reč
Foto: Shutterstock

- Kilogram čvarka ja ne pamtim da je neko nekad kupio. Mahom ih svi uzimaju u onim malim kutijicama od 200 grama koja košta oko 320 dinara. Slabije ljudi uzimaju jer su baš skupi, ali cene svega otišle su na gore pa tako i čvaraka - poručila je Vesna, prodavačica na pijaci.

I kao i svemu dok se jednima ne smrkne, drugima ne svane, pa tako vredni domaćini u sprskim selima koji se bave tovljenjem svinja sada zadovoljno trljaju ruke. Mada, pitanje je koliko je i njihova zarada veća jer su poskupela i sva ulaganja u poljoprivredu.

- Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački - istakao je Dragoljub Nikolić iz okoline Gornjeg Milanovca koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

- Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijlaiteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju - objasnio je on.

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre nekoliko godina sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading