Prevare za aranžmane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih godina. Mnogi kažu da je uprkos tome Grčka i dalje jeftinija od Srbije.

Uvek ističemo da cene hrane, namirnica i raznih proizvoda i usluga variraju od mesta do mesta, od ostrva do ostrva. Dok kugla sladoleda u nekom od letovališta severne Grčke može koštati samo 1,5 evra, na Mikonosu može biti višestruko skuplja. Činjenica je da su cene na grčkim ostrvima uglavnom nešto više, piše "Grčka info".

U odnosu na Srbiju, neke namirnice u Grčkoj su jeftinije, dok su druge skuplje. Na primer, voće i povrće su često jeftiniji u Grčkoj, dok su mlečni proizvodi i meso skuplji. Ovaj spisak cena bi trebalo isključivo da vam bude pomoć u planiranju budžeta i da stvori predstavu koliko će vam otprilike novca biti potrebno za hranu i druge stvari koje ćete možda kupovati u Grčkoj.

Cene namirnica u Grčkoj 2024. u evrima

Što se tiče cena osnovnih namirnica, za sada je situaciju ovakva: Hleb košta između 1,10 i 1,90 evra, litar mleka od 1.12 do 2.80 evra, jaja, pakovanje od 12 komada do 3,50 evra, suncokretovo ulje do 2, 60 evra, maslinovo ulje 1 litar 13. 18 evra, feta sir između 5,50 i 12.90 evra.

Kada se radi o cenama povrća, paradajz je ove godine 2,10 evra, krastavci od 0,50 evra do 1,60, dok je kilogram paprike oko 3,80 evra po kilogramu, piše "Grčka info".

Cene voća u predsezoni za sada su slične prošlogodišnjim, te je za pakovanje jagoda potrebno izdvojiti između 2 i 5 evra, za kilogram lubenice čak i do dva, dok je kilogram pomorandži između 0, 70 i 2 evra. Breskve su između 1,80 i 2,50 evra, a za kajsije je potrebno izdvojiti između 2,60 i 3 evra.

Cene u restoranima i kafićima u Grčkoj 2024. u evrima

Omiljena hrana srpskih turista tokom boravka u Grčkoj, giros i dalje je na nivou prošle godine, te je za giros pitu potrebno izdvojiti između 3 i 4,50 evra, dok merida, odnosno porcija, košta između 7 i 10 evra.

Za picu, u zavisnosti od veličine ovog leta u predsezoni moraćete da izdvojite između 6 i 12 evra, dok je roštilj nešto skuplji i potrebno je za njega izdvojiti 14 evra.

Ukoliko poželite da popijete kriglu piva, to zadovoljstvo će vas koštati do pet evra, a vino u zavisnosti od proizvođača i količine, košta između 2,50 evra i 22 evra.

Za hladnu čašu frapea za sada je potrebno izdvojiti između 3 i 4 evra, slično kao i za kapućino. Domaća kafa, "grčka" košta do tri evra, a ako želite na kraju da se i zasladite, kugla sladoleda koštaće vas između 1 i 3 evra.

Sve ove cene, ipak, treba uzeti malo sa rezervom, jer predsezona još nije počela, te možemo očekivati možda "za neki cent više" cene.

(Grčka info)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading