banka
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Bogatstvo je nasledila od bake, ali ga neće zadržati jer je suosnivač kampanje "Takmenov" za borbu protiv nejednakosti raspodele novca.

Ona je već pripremila planove za preraspodelu nasledstva, dajući ga u ruke savetu formiranom samo za takve situacije, koji čini 50 osoba starijih od 16 godina.

Savet je izabran slanjem poziva za članstvo na 10.000 nasumično odabranih adresa u Austriji. Prijave su zahtevale popunjavanje kratke ankete, što je kasnije omogućilo odabir 50 članova koji bi trebalo da budu predstavnici austrijske populacije.

- Nasledila sam bogatstvo i moć a da za to ništa nisam učinila. Istovremeno, hiljade ljudi sa punim radnim vremenom bore se da sastave kraj s krajem i plate porez na svaki evro koji zarade od svog rada – objašnjava Engelhorn.

Pošto je 2008. godine u Austriji ukinut porez na nasledstvo, milioni koje je 31-godišnjakinja nasledila neće biti oporezovani, što je i ona kritikovala.

- Ovo vidim kao neuspeh političara. Nije nasleđe ono što bi trebalo da mi obezbedi dobro u životu, već način na koji doprinosim društvu. Ako je moje rođenje odlučujući faktor, onda nešto nije u redu, jer mi nismo društvo koje definiše ljude po rođenju, već demokratija – dodala je ona.

Savet može da pokloni celokupno bogatstvo jednoj ili više institucija po njihovoj želji, a oni takođe imaju pravo da biraju da li će ga pokloniti u Austriji ili inostranstvu. Nije im dozvoljeno da finansiraju nehumane ili protivustavne aktivnosti i doniraju novac profitnim organizacijama ili aktivnostima koje su suprotne preraspodeli bogatstva.

Sastanci saveta će se održavati u Salcburgu tokom šest vikenda, gde će članovi dobiti stručne savete o najboljim načinima za preraspodelu nasledstva.

Jutarnji list

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading