litijum
Foto: Alo/Shutterstock

"Možemo u ovom momentu da potvrdimo da se radi o značajnom ležištu sa velikim količinama, pre svega magnezijuma", rekao je Rudić za sarajevski portal Klix.
Pojasnio je da je kompanija Arcore aplicirala za dobijanje rešenja o odobrenju detaljnih geoloških istraživanja, koje je izdalo Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, kao jedina nadležna institucija za ovaj postupak.

"Sam postupak je proveden prema najvišim geološkim i ekološkim standardima, koji uređuju ovu oblast sa akcentom na provođenje mera u postupku samog istraživanja. Na ovaj način smo još jednom pokazali opredeljenje, zajedno sa lokalnom zajednicom, ka održivom i odgovornom razvoju ovog istraživačkog projekta. Arcor AG je organizovan kao akcionarsako drustvo i predstavlja interese akcionara širom sveta koji su investirali", naveo je Rudić.

Na pitanje šta država i lokalna zajednica imaju od ovog projekta, Rudić kaže da je ovo pitanje od izuzetne važnosti i samo razumevanje ove teme doprinosi pravilnoj afirmaciji projekta.

"Naime, zakonom su propisane direktne naknade za korišćenje mineralnog resursa u formi koncesionih naknada (jednokratna i godišnja). Koncesiona naknada mineralnog resursa za metalične mineralne sirovine je propisana u iznosu od pet odsto prihoda iz obavljanja koncesione delatnosti, na godišnjem nivou. Ova naknada će prema prognozama iznositi izmeđe 20 i 40 miliona KM godišnje. Takođe, jednokratna naknada za dodelu prava se obračunava u iznosu od 0,5 odsto na predviđena kapitalna ulaganja, gde očekujemo da će ista iznositi nešto više od pet miliona KM jednokratno", pojasnio je Rudić.

Drugi aspekt ovog pitanje je verovatno, kaže, važniji od onog prvog, a odnosi se na indirektne uticaje ovih rudarskih operacija na Lopare pre svega, a potom na Republiku Srpsku i BiH u celini.

"Prema prognozama plan je da se zaposli oko 1.000 radnika direktno u procesu proizvodnje. S obzirom na to da se radi o visoko tehnološkim procesima, govorimo i o visokim primanjima za ove vrste poslova. Indirektno prognoziramo (na bazi proseka u svetu za ovakve vidove operacija) da će biti angažovano između 3.000 - 5.000 radnika. Ukupno možemo reći da će direktni efekti rudarskih operacija da se odraze na 4.000 - 6.000 hiljada radnika odnosno značajno uvećanih porodičnih budžeta ovog broja porodica", kazao je.

Pored navedenih efekata, dodaje, ne sme se zanemariti davanje po osnovu poreza i doprinosa koji će značajno uticati na značajno uvećanje budžeta, pre svega Opštine Lopare za nekoliko puta, ali i Republike Srpske. Takođe, naveo je, prihodi državnih budžeta će se značajno uvećati a posredni efekti ovih rudarskih aktivnosti, kroz afirmaciju stranih ulaganja će indirektno uticati na poboljšanje kako kreditnog rejtinga tako i investicione klime i promocije stranih direktnih ulaganja u celosti.

Na pitanje o kakvoj tehnologiji je reč i zaštiti životne sredine, Rudić, između ostalog, ističe da je njihov odgovor nedvosmislen da je moguća ekološki čista eksploatacija litijuma, moguće je i da možemo garantovati da će biti realizovano odgovorno, održivo i rudarstvo prema najvišim ekološkim standardima pre svega sa fokusom na očuvanje životne sredine i sociološkim aspektom iz te perspektive.

(Klix.ba)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading