Akvarijum Ribice Tropske Ribe
Shutterstock
Akvarijum Ribice Tropske Ribe

Shutterstock

Akvarijum, Foto: Shutterstock

Da li ćemo u sledećem serijalu filmova "Ocean’s Eleven (Twelve, Thirteen & 8)" gledati Klunija u ovakvoj vrsti krađe kazina, još ne znamo, ali je ovaj hakerski napad kao iz filmova ovog serijala. Meta ove krađe nisu bili milioni dolara koji se nalaze u svakom kazinu, već spisak bogatih i najvećih rasipnika koji u njemu ostavljaju ogromne količine para.

Ovaj incident još jednom stavlja pod lupu problem sajber-bezbednosti i dokazuje da svaki uređaj, gedžet, računar, dečija igračka, kućni aparat, televizor, koji su povezani na Internet, mogu biti meta zlonamernih hakera.

U ovom slučaju to je akvarijumski termometar, koji je imao pristup Internetu i koji je bio mesto kroz koje su hakeri upali u lokalnu mrežu kazina i ukrali podatke koje su ih zanimali. Ovaj „pametni“ termometar je bio u luksuznom akvarijumu koji se nalazi u lobiju kazina, i kontrolisao je razne parametre vode u njemu. A to je hakerima bilo dovoljno da preko njega dođu do dragocenih podataka, koje mogu da prodaju na tvz. Dark net-u (crnom netu), nekom od zainteresovanih kupaca.

Na poslednjem panelu američkih i evropskih političara i sajber stručnjaka, ovaj napad je bio primer kako zlonamerni hakeri pronalaze neverovatne mogućnosti i koriste svaki bezbedonosni propust i rupu da dođu do, njima zanimljivih podataka. Zato je naglašeno da je ovaj incident ukazao na potrebu za potpunom vidljivošću svakog korisnika i uređaja - uključujući i akvarijume koji imaju izlaz na Internet.

Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Sve veća popularnost stvari i uređaja koji imaju pristup Internetu, kao što su Amazon Echo zvučnici, samovozeći-automobili, pametni frižideri, daljinska regulacija klimatizacije doma, televizori… čine ljude još ranjivijim na ove sajber-napade. Previše je načina na koje nam hakeri mogu naneti štetu, a većina ovih na Internet povezanih stvari nije pokrivena tradicionalnim antivirusnim zaštitama. Zato obratite pažnju i nemojte podleći uticaju trendova, da li je stvarno neophodan akvarijum povezan na Internet i koliko to ugrožava vašu sigurnost na mreži?