SILOVATELJI NIKAD NE IDU U RAJ Protođakon Ljubomir o gresima Malčanskog Berberina
Društvene mreže

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski Berberin, preminuo je u petak, 8. jula u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu.

On je prva osoba u Srbiji pravosnažno osuđena na doživotnu robiju posle donošenja novog zakona, a kazna mu je izrečena nakon što je ponovio delo silovanje.

Protođakon Ljubomir Ranković za Objektiv navodi da Ninoslavu neće biti oprošteno ni na onom svetu, jer je počinio najveći mogući greh.

- Malčanski Berberin će 40. dan nakon smrti, u carstvu nebeskom, stići u tzv. privremeni sud, gde će dobiti ogromnu kaznu, adekvatnu zločinu koji je učinio.

Mnogo će ispaštati zbog svog strašnog greha. Na nebeskom sudu najviše ispaštaju silovatelji, pedofili i svi koji su deci naneli bol. Ne znamo kako će ta kazna izgledati, ali verujući u Božju pravdu, znamo da će Malčanski Berberin podneti ogroman teret – priča za Objektiv protođakon dr Ljubomir Ranković.

Kolima uleteo u kafić u Novom Sadu - Alo.rs

NEĆE MU POMOĆI PARASTOSI, NITI MOLITVA ZA UPOKOJENE

Protođakon kaže da Ninoslavljevoj grešnoj duši neće pomoći parastosi, molitva za upokojene niti paljenje sveća za spasenje duše i za večni život.

- Crkveni obredi pomažu onima koji su činili sitne, male grehe, ali ne i silovateljima. Dakle, nema tog crkvenog rituala koji Malčanskom Berberinu može pomoći. Ako njega za života na zemlji nije stigla kazna za greh i proradila mu griža savest, to mu se dogodilo u trenutku njegove smrti.

Naime, kada se duša odvaja od tela, ona se susreće sa metafizičkom stvarnošću i sa Bogom i plaća za svoje grehe – objašnjava Ljubomir Ranković.

Protođakon napominje da su za svakog čoveka kazna njegova dela, u svim razmerama zla. Stoga u carstvu nebeskom svi shvate šta su učinili. Kada je reč o mališanima, i sam Dostojevski je govorio: „Sreća celog sveta nije vredna nijedne dečje suzice”, a Malčanski Berberin je, prema rečima sagovornika, izazvao reku suza nevine devojčice.

- On je zaslužio najveću moguću kaznu, a njenu razmeru samo Bog zna. Ipak, ne treba likovati i uživati što će Malčanski Berberin ili neko njemu sličan biti kažnjen, već moramo povesti računa o svojim gresima, jer svi stižemo u sud carstva nebeskog – priča Ljubomir Ranković.

MAJKA I DETE POVREĐENI U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI Mališan sa povredama glave prebačen u Urgentni - Alo.rs

NEĆE GA SPASITI ŠTO JE BIO PSIHIJATRIJSKI BOLESNIK

Budući da je Malčanski Berberin, po oceni medicinskih stručnjaka, bio psihijatrijski bolesnik, nameće se pitanje da li mu se kazna za greh umanjuje, jer možda nije bio svestan svojih postupaka.

- Ne! To su tzv. smrtni gresi koji su neoprostivi. Taj monstrum i ta devojčica će se jednog dana sresti u carstvu nebeskom i pred Bogom položiti račune. Postavio bih jedno retoričko pitanje – kako će Bog objasniti tom detetu jednog dana, kada se ono upokoji, zašto je tako prošla u životu. Ona može reći: „Ti jesi Bog ljubavi i milosti, ali kakav si to Bog pravde kada si dopustio da se manijak iživljava nada mnom?” Ne zna se kako to sravnavanje računa i određivanje kazne može da izgleda, ali sam uveren da je greh Malčanskog Berberina neoprostiv – priča Ljubomir Ranković.

PSIHIČKI PROBLEMI

Kada je reč o silovanju, protođakon napominje da ta, kao i sklonost ka lopovluku, kockanju, nekrofiliji, sodomiji ili incestu, nisu nastale Božjom voljom i dopuštenjem.

- Moguće je da je Malčanski Berberin imao devijacije, ali su one nastale u okruženju, porodici, ne Božjom voljom. Da je on sam o sebi poveo računa, ispravio bi svoje devijacije. Ne verujem da će njegova psihička bolest biti olakšavajuća okolnost na sudu u carstvu nebeskom, jer su zbog njega devojčica, ali i ostale žene koje je ranije silovao mnogo propatile – zaključuje protođakon Ranković.

KO JE MALČANSKI BERBERIN

Nakon što je pravosnažno osuđen na doživotnu robiju 5. avgusta prošle godine zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja čija je žrtva bila dvanestogodišnja devojčica, Jovanović je bio već osuđivan za silovanje.

On je napastvovao jednu žene i jednu devojčicu 1995, oteo dve i silovao jednu devojčicu 2005. i slao opskurne poruke ženama preko svog Fejsbuk profila 2018. godine, zbog čega je proveo u zatvoru 22 godine. Mediji su ga nazvali Malčanskim Berberinom jer je svojim žrtvama sekao kosu. Neke komšije tvrde da je, još dok je bio dete, napastvovao sopstvenu babu.

Uhapšeni beležnik je suspendovan pre 7 godina, saopštila Javnobeležnička komora - Alo.rs

JOVANOVIĆEVA ŽRTVA DOBIJA SOBU

Petnaestogodišnja devojčica iz Suvog Dola kraj Niša koju je pre tri i po godine oteo i zlostavljao Ninoslav Jovanović dobiće uskoro svoju sobu, pošto je krenula rekonstrukcija porodične kuće u kojoj živi sa roditeljima, babom i rođacima. Otac devojčice Robert Karimanović rekao je da će dogradnjom i adaptacijom dobiti još oko 40 kvadrata stambenog prostora.

- Useljenje očekujemo za dva do tri meseca. Prioritet nam je svakako da naša ćerka dobije svoju sobu – rekao je Karimanović. On se zahvalio gradu Nišu i humanim ljudima koji pomažu da njihova kuća bude rekonstruisana.

 

 

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading