HTELI DA RAZNESU SNAJPERA, DOBILI PO 20 GODINA ROBIJE Izrečena presuda za podmetanje eksploziva pod porše Slobodana Milutinovića
Foto: Printscreen/Foto: MUP Srbije

Po 20 godina robije zbog pokušaja ubistva kontroverznog čelnika fudbalskog kluba Novosađanina Slobodana Milutinovića Snajpera (39) dobili su Njegoš Koprivica (36) iz Beograda i Slađan Đorđević (29) iz Barande odlukom Višeg suda u Novom Sadu.

Obojica su proglašena krivim za podmetanje eksploziva pod njegov automobil i pokušaj ubistva na podmukao način. Istom presudom su kažnjeni zbog držanja, nošenja i prometa oružja i eksploziva i izazivanja opšte opasnosti, a okrivljeni Đorđević i za falsifikovanje isprave.

Slobodan Milutinović Snajper

Slobodan Milutinović Snajper Foto:privatna arhiva

Sud je utvrdio da su 12. februara 2020. godine u Puškinovoj ulici, oko 19 sati, daljinski aktivirali eksploziv podmetnut pod „porše kajen“ dok je na ulici bilo prolaznika, a u obližnjim kafićima gostiju. Kada je Milutinović ušao u vozilo i pokrenuo ga, daljinskim upravljačem su aktivirali auto-bombu od oko 500 grama eksploziva velike razorne moći. Milutinović je ostao živ, ali je zadobio tešku telesnu povredu u vidu oguljotine na koži i preloma desnog skočnog zgloba. Njegov automobil je totalno uništen, dok je još desetak vozila u blizini oštećeno.

Slobodan Milutinović Snajper

Ratko Buturović zvani Bata Kankan, Foto:Marko Metlaš

 

 

Čuvao Batu Kankana, pobegao iz Novog Sada posle šetnje s nanogicom

Slobodan Milutinović Snajper je bio telohranitelj Ratka Buturovića zvanog Bata Kankan, a kasnije je napredovao do mesta direktora FK Kabela. U njegovom dosijeu je i najmanje osam nasilnih krivičnih dela. Zbog nasilničkih ispada mu je bio zabranjen pristup stadionu „Karađorđe“ u vreme odigravanja utakmica FK Vojvodina.

Za njim je raspisana poternica 31. maja ove godine jer se nije pojavio u Osnovnom sudu u Novom Sadu koji je vodio postupak protiv njega i njegove supruge Tamare (28) zbog nelegalnog posedovanja oružja. Bio je u kućnom pritvoru sa nanogicom, ali se posle jednog izlaska u šetnju nije vratio kući.

Presudom Višeg suda u Novom Sadu od 6. aprila ove godine osuđen je na dve i po godine za zlostavljanje i mučenje devojke U. J. (23) sa kojom je bio u vezi dok je za njenu otmicu oslobođen. Protiv ove presude je uložena žalba i čeka se drugostepena odluka.

Prilikom ocene dokaza, sudsko veće, kojim je predsedavala sudija Ivana Josifović, prihvatilo je odbrane okrivljenih samo u onim delovima koji su potvrđeni dokazima. Sud je utvrdio da su njihovi iskazi u pretežnom delu bili iskonstruisani i usmereni ka izbegavanju krivične odgovornosti, osim u delu koji se odnosi na krivično delo falsifikovanja isprave, koje je Đorđević priznao.

Sud smatra da je tokom postupka na osnovu svih izvedenih dokaza, uključujući i snimke sa nadzornih kamera, nalaza i mišljenja veštaka dokazano da su okrivljeni po prethodnom dogovoru, sa direktnim umišljajem na podmukao način pokušali da ubiju Milutinovića tako što su podmetnuli eksploziv pod njegov „porše kajen“. Smrtni ishod izbegnut je sticajem srećnih okolnosti, zbog nedovoljno preciznog postavljanja eksplozivne naprave.

Prilikom odlučivanja o visini kazne bila je presudna ranija osuđivanost obojice okrivljenih, kao i činjenica da je automobil-bomba eksplodirao u urbanom delu grada, u blizini osnovne škole, vrtića, pijace. Kritični događaj je doveo u opasnost živote 11 ljudi, a bila je pričinjena i velika materijalna šteta.

Slobodan Milutinović Snajper

Hapšenje Koprivice i Đorđevića Foto:MUP

- Sud je okrivljenima, kao višestrukim povratnicima, za teško ubistvo u pokušaju utvrdio kazne od po 16 godina, za nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja i eksploziva po osam godina, a za izazivanje opšte opasnosti po četiri godine, kao i novčanu kaznu od po 100.000 dinara za troškove postupka. Đorđević je za falsifikovanje isprave kažnjen sa dve godine i osam meseci, a obojici je izrečena jedinstvena kazna zatvora od po 20 godina, što je opšti maksimum zatvorske kazne - rečeno je u obrazloženju presude.

Baranđanin Đorđević robija u „Zabeli“

Koprivici je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vreme provedeno u pritvoru. Posle izricanja presude mu je produžen pritvor do upućivanja u zatvor na izdržavanje kazne. Slađanu Đorđeviću se pritvor računa od 27. februara 2020. kada je uhapšen. On se trenutno nalazi u KPZ „Zabela“ u Požarevcu na izdržavanje ranije potvrđene kazne zatvora.

@dosije.192 DUŠ(M)ANKA HLADNOKRVNI UBICA - Pravnica krala, likvidirala muža pa zapalila brata! #fypシ゚viral #fypシ #fyp #dušmanka #dosije192 #dosije ♬ Creepy Violins - Apollo Nove

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading