Crkva
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 I pre nego što je zvanično proglašen svetim, mnogi pravoslavci u Grčkoj, Rusiji i Srbiji smatrali su ga svetim, prepoznajući njegov duhovni značaj.

Starac Pajsije Svetogorac bio je jedan od najpoštovanijih monaha na Svetoj Gori tokom 20. veka. Njegova stroga asketska praksa i duhovna prozorljivost ostavili su dubok trag. Njegove brojne duhovne pouke, naročito o vaspitanju mladih, ističu greške koje roditelji često prave iz ljubavi, ali nesvesno.

On primećuje da današnja deca, posebno studenti, pate zbog štete koju su pretrpeli iz kuće. Iako su dobra deca, postaju nesposobna i neosetljiva, što, prema njemu, proizlazi iz previše pažnje koju im roditelji pružaju.

monah

Foto: Shutterstock

 

,,Ti dete moje samo da učiš. Ja ću čarape da ti donesem, noge ću da ti perem. Uzmi kolač, uzmi kafu! I deca nikad neće razumeti koliko je umorna majka koja im sve to donosi i koliku žrtvu podnosi, jer se sami ne trude.'' rekao je otac. 

Prema ocu Pajsiju, takav pristup vodi ka tome da deca postanu nesposobna. 

,,Tako postaju sasvim nesposobni ljudi. Umaraju se od života: Ako im se pertla odveže, kažu: Mama, veži mi pertle! Takva deca da kasnije postanu - vredna? Oni kasnije nisu ni za brak ni za monaštvo, ni za šta! Upravo zbog toga kažem majkama: Ne dajte deci da stalno uče. Neka naprave petnaest minuta ili pola sata pauze, da obave i neki poslić u kući, da se malo pomuče.'' zaključio je on svojevremeno.

Ova nezdrava dinamika vodi ka generaciji nesposobnih ljudi koji nisu spremni za brak, monaštvo ili bilo kakvu odgovornost.

Otac Pajsije savetuje majke da ne forsiraju decu samo na učenje, već im omoguće da se bave i drugim aktivnostima, dajući im priliku da se sami izbore za nešto.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Da li bračni parovi treba da dele svoje finansije, ili da svako ima svoje? #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #viraltiktok #foryou #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading