U toku je prvo kliničko ispitivanje kanabisa za lečenje migrene: Kako će ovo da nam reši probleme?
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Tim sa Univerziteta u Kaliforniji u San Diegu započeo je prvo dvostruko placebo kontrolisano kliničko ispitivanje kako bi procenio da li je kanabis efikasan tretman za migrene. Tim trenutno ima oko 20 učesnika i nada se da će na kraju završiti sa 90 ljudi.

Suđenje će rasporediti učesnike u četiri grupe. Jedna grupa će dobiti THC, glavno psihoaktivno jedinjenje u kanabisu. Druga grupa će primati CBD, još jedno kanabinoidno jedinjenje bez psihoaktivnog efekta. Treća grupa će dobiti mešavinu ove dve, a konačna samo placebo.

„Mnogi pacijenti koji pate od migrene imaju ih dugi niz godina, ali nikada o njima nisu razgovarali sa svojim lekarima. Oni se samo leče različitim tretmanima, poput kanabisa “, rekao je u izjavi Nataniel, specijalista za lečenje bolova i neurolog glavobolje u UC San Diego. „Trenutno, kada nas pacijenti pitaju da li kanabis deluje na migrene, nemamo podatke zasnovane na dokazima da odgovorimo na to pitanje.“

Da bi se kvalifikovali, učesnici moraju imati migrene svakog meseca, ne smeju biti redovni korisnici kanabisa niti koristiti opioide i moraju biti u dobi od 21 do 65 godina. Allison Knige je među učesnicima i migrene ima otkad je u osnovnoj školi.

„Ponosna sam i zahvalna što sam deo studije koja bi mogla da nam pomogne u ovim užasnim bolovima“, objasnila je Knige. „To bi moglo značiti još jednu opciju kada sve druge opcije nisu pomogle. Ovo je zaista značajno za pacijente čiji se život redovno remeti migrena. “

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading