Teslin izum star preko 100 godina deluje savremenije nego što je iko shvatio, a da li je kasno da iskoristi svoj potencijal sada?
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Studija ovog uređaja za upotrebu vibracija za pumpanje goriva ili drugih tečnosti otkrila je da ima nerealizovani potencijal 101 godinu nakon patentiranja.

Tesla je svoj "ventilni vod" patentirao još davne 1920. godine. Radi se o cevi zamršenog unutrašnjeg dizajna koja prisiljava tekućinu da se kreće u jednom smeru. Kada voda teče prema petljama, ona usporava te se zaustavlja protok. S druge strane, ako ide u suprotnom smeru, ne ulazi u petlje i ima slobodan tok.

"Unutrašnjost cevi osigurana je proširenjima, udubljenjima, izbočinama i pregradama koje, iako ne pružaju gotovo nikakav otpor prolazu tekućine u jednom smeru, osim trenja, predstavljaju gotovo neprohodnu prepreku njegovu protoku u suprotnom smeru", navodi Tesla pri prijavi patenta.

"To je neverovatno da je ovaj 100-godišnji izum još uvek se u potpunosti ne razume, ali može biti korisna u modernim tehnologijama u način još ne smatraju," dr Leif Ristorf . 

Iako je Tesla tvrdio da njegov ventil može do 200 puta usporiti protok vode u jednom smeru za razliku od drugog, replika koju su izradili naučnici činila je to samo dva puta sporije.

"Bio je vrlo maštovit. Samo je malo nejasno je li on stvarno izradio i testirao taj ventil. Pretpostavljam da jeste, ali za to nema dokumentacije", izjavio je Ristrof.

Iako je efikasnost ventila bila puno niža nego što je to tvrdio Tesla, ovaj izum bi i dalje mogao biti jako koristan.

Tim je utvrdio da ne postoji razlika u otporu između smerova protoka pri malim brzinama, ali da se ventil naglo aktivira iznad protoka od oko 1 centimetar u sekundi i značajno se odupire povratnom protoku.

"Ovaj izum je bio poznat i možda se ponegde koristio ili je bio barem predložen za upotrebu. Ali niko nikada nije stvarno obavio temeljan hidrodinamički pregled kako bi shvatio na koji način i koliko dobro funkcioiše", navodi Ristrof.

"Zamislite da imate sisteme pumpi za tekućinu koje zapravo koriste vibracije motora"

Njegov tim izradio je prsten Teslinih ventilnih vodova koji oponaša njegov električni pretvarač i otkrio da je uspešno pretvarao oscilirajući tok vode koji ide u dva smera u stalan protok u jednom smeru, efikasno ga pretvarajući u pumpu.

Naučnici smatraju da bi ovaj  Teslin izum - dizajn mogao iskoristiti vibracije u motorima i drugim mašinama za pumpanje goriva, rashladnih tekućina, maziva i ostalih plinova i tekućina.

"Zamislite da imate sisteme pumpi za tekućinu koje zapravo koriste vibracije motora. Nema okretnh delova, nema se šta slomiti", rekao je kaže Ristrof.

Ristorf misli da bi ventil mogao ; „Iskoristite vibracije u motorima i mašinama za pumpanje goriva, rashladne tečnosti, maziva ili drugih gasova i tečnosti.“ Nema sumnje da će takve mogućnosti i dalje postojati, ali sa najrasprostranjenijom primenom motora koji rade na gorivo na ivici da ih istisnu električni motori, ventil je možda propustio svoj optimalni trenutak. 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading