KAKO SKINUTI VOSAK SA NADGROBNOG SPOMENIKA Dva sastojka su strogo zabranjena, trik sa papirnim ubrusom rešava sve
Foto: Getty Images

Ove godine prve Zadušnice padaju 26. februara. To su posebni dani kada se vernici sećaju svojih upokojenih i obilaze njihova grobna mesta, palie sveće i polažu cveće.  Pre toga, potrebno je urediti grob - očistite tragove od voska i druge prljavštine, koja se tu možda skupila.

Četka za ribanje od prirodnih vlakana, hladna voda i nežan deterdžent najbolji su alati za pranje nadgrobnih spomenika od običnog kamena. S druge strane, ako treba da očistite mermer nemojte koristiti silu, niti abrazivna sredstva.


Mermer je porozni kamen i ne podnosi tretiranje kiselinom, pa su domaće smese na bazi sirćeta ili limunovog soka apsolutno zabranjeni. Za čišćenje ovakvih spomenika trebat će vam krpa od prirodnih vlakana koja neće naneti štetu.

Mnogi ističu da je metod čišćenja nadgrodnih spomenika papirnim ubrusom najbezbedniji i najefikasniji.

Papirni ubrus

Ako želite da rastvorite vosak na ovaj način, morate to da uradite kada je sunce i topao dan. Vosak uklonite plastičnom ili drvenom lopaticom - kada se, naravno, stvrdne. Pazite da slučajno ne ogrebete površinu kamena! Ako želite, možete koristiti i toplu vodu, koju možete doneti, na primer, u termosu. Zatim stavite papirne ubruse na mrlju i sačekajte. Vosak treba da se upije u papirni ubrus pod uticajem toplote.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading