UPALI U KANDŽE TEORETIČARA ZAVERE I OTIŠLI U SMRT Čitava porodica skočila sa 7 sprata, stradalo i dete, policija otkrila šokantne detalje
Foto: Printscreen/Printskrin Telegram

Odrasli članovi porodice namerno su sve doveli u smrt, pa i dete, kažu istražitelji iz Švajcarske, komentarišući slučaj koji je prošle godine šokirao javnost u toj zemlji i svetu.
Podsećamo, četiri člana porodice umrla su 24. marta prošle godine u Montreu. Iz stana na sedmom spratu pali su osmogodišnja devojčica, dečak od 15 godina, otac, majka i mamina sestra bliznakinja.

Dečak je bio u komi, ali se sada oporavlja od teških povreda. Ne seća se tog dana, kažu istražitelji. Policija navodi da je isključila bilo kakve spoljne faktore, da se porodica doselila u Švajcarsku iz Francuske pre dve godine i da ništa ne ukazuje na to da će izvršiti samoubistvo.

Forenzički dokazi nisu otkrili znakove borbe pre smrti, a autopsije nisu pokazale tragove droge. Posle godinu dana istrage, švajcarske vlasti kažu da je porodica verovala u teorije zavere i da je podržavala opstanak društvenog pokreta.

Pristalice ovog pokreta aktivno se pripremaju za globalne kataklizme i lokalne katastrofe i vanredne situacije. Policija je zatekla porodični stan pun hrane, lekova i sredstava za higijenu, pažljivo spremljen i organizovan. Retko su izlazili, a deca su se školovala kod kuće.

Dve žene su bile veoma sumnjičave prema vladi i lokalnim vlastima, rekli su istražitelji, i odgajale su svoju decu verujući da je ceo svet neprijateljski nastrojen. Pandemija Covida i rat u Ukrajini samo su ojačali njihova uverenja.

Pretresi stana i elektronskih uređaja otkrili su da je kolektivno samoubistvo pažljivo planirano, pa čak i uvežbano. Odrasli su očigledno čekali, prema policijskom izveštaju, pravi trenutak da odu u svet za koji su verovali da će biti bolji, daleko od onog kojeg su se plašili.

Ono što je izgleda izazvalo njihovu odluku bila je poseta policije. Policajci su tog jutra došli da podsete oca da ode na sastanak sa lokalnim prosvetnim vlastima kako bi razgovarali o školovanju njegovog sina kod kuće, pošto se nije javljao na nekoliko poziva. Nisu pustili policiju da uđe i nekoliko minuta kasnije bili su mrtvi. Švajcarske vlasti su apelovale da se sačuva privatnost preživelog dečaka, piše BBC News na srpskom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading