NASA IZDALA UPOZORENJE, IMAĆEMO SAMO 30 MINUTA Ubitačan događaj bi mogao da pogodi Zemlju i napravi haos
Foto: Shutterstock

Prema NASA-inim istraživanjima, solarne oluje ubice mogle bi da pokvare internet i struju satima - a vi biste imali samo 30 minuta da se pripremite. Američka svemirska agencija razvila je novi sistem sa veštačkom inteligencijom za predviđanje kada će destruktivni događaji pogoditi Zemlju.

Iako je sistem najnaprednije upozorenje, 30 minuta možda neće biti dovoljno vremena da se svet pripremi za potpuni mrak. Međutim, ljudi sada mogu da preduzmu korake da se pripreme za ekstremni solarni događaj – kao što je pravljenje kompleta za preživljavanje i štampanje kopija digitalnih dokumenata.

U martu, NASA je najavila razvoj svog kompjuterskog modela nazvanog DAGGER (formalno, Geomagnetska perturbacija dubokog učenja), ali istraživanje sada privlači pažnju javnosti.

Međunarodni tim istraživača u Frontier Development Lab—javno-privatnom partnerstvu koje uključuje NASA-u, Američki geološki institut i Ministarstvo energetike SAD—koristio je veštačku inteligenciju da traži veze između solarnog vetra i geomagnetnih poremećaja, ili perturbacija, koji izazivaju pustoš u našoj tehnologiji. Istraživači su primenili metod veštačke inteligencije pod nazivom „duboko učenje“, koji obučava računare da prepoznaju obrasce na osnovu prethodnih primera.

Tim je koristio tehnologiju da identifikuje odnose između merenja sunčevog vetra iz heliofizičnih misija. Ove misije su svemirske sonde pažljivo postavljene širom svemira kako bi se stvorio ogroman niz senzora, koji rade zajedno na proučavanju Sunca.

Tim je testirao DAGGER protiv dve geomagnetne oluje u avgustu 2011. i martu 2015. Sistem bi u svakom slučaju mogao brzo i tačno da predvidi uticaj oluje širom sveta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading