pomračenje sunca
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Posmatrači neba širom sveta čekaju poslasticu 8. aprila kada će potpuno pomračenje Sunca proći iznad Meksika, Sjedinjenih Država i Kanade.

Ovo pomračenje biće drugačije od potpunog pomračenje Sunca koje se protezalo od obale do obale u SAD 21. avgusta 2017. godine. Zašto?

Trajaće duže

Potpuno pomračenje Sunca će trajati duže nego obično jer će Mesec biti udaljen samo 360.000 kilometara od Zemlje, što je jedno od najbližih približavanja ove godine, navodi NASA.

Što je Mesec bliži Zemlji, to je veći na nebu iz naše perspektive, što rezultira posebno dugim i intenzivnim periodom tame koja blokira sunce.

Totalnost će najduže trajati nad Meksikom četiri minuta i 28 sekundi. Na drugim mestima duž staze, kao u Sirakuzi, u Njujorku, ukupno će trajati samo minut i po.

Evo svega što treba da znate o predstojećem pomračenju.

Šta je potpuno pomračenje Sunca?

Potpuno pomračenje Sunca nastaje kada Mesec prođe između Zemlje i Sunca, potpuno blokirajući Sunčevo lice.

Oni na putu pomračenja videće potpuno pomračenje Sunca. Ljudi izvan puta i dalje će moći da vide delimično pomračenje Sunca, gde Mesec blokira samo deo Sunčevog lica.

Tokom potpunog pomračenja Sunca, nebo će potamniti kao u zoru ili sumrak, a posmatrači neba mogu da predvide nekoliko faza.

Mesec se ne pojavljuje iznenada između Zemlje i Sunca – događaj počinje delimičnim pomračenjem u kojem izgleda kao da Mesec „zagriza“ sunce, zbog čega Sunce podseća na polumesec. U zavisnosti od vaše lokacije, delimično pomračenje može trajati između 70 i 80 minuta, navodi NASA.

Kada mesec počne da prelazi ispred sunca, zraci zvezde će sijati oko dolina na mesečevom horizontu, stvarajući sjajne kapi svetlosti oko meseca u fenomenu koji se zove Bejlijeve perle.


Kako se sveukupnost približava, Bejlijeve perle će brzo nestati sve dok ne ostane jedna tačka svetlosti, koja liči na blistavi džinovski dijamantski prsten.

Dijamantski prsten će nestati kada dođe potpuno pomračenje, i više neće ostati ni traga direktne sunčeve svetlosti. Svetle zvezde ili planete poput Venere mogu da sijaju na tamnom nebu, a temperatura vazduha će pasti kako sunce nestane. Iznenadni mrak dovodi do toga da životinje utihnu.

Hromosfera, ili deo sunčeve atmosfere, može da sija u tankom ružičastom krugu oko Meseca tokom totalnosti, dok će se sunčeva vruća spoljašnja atmosfera, ili korona, pojaviti kao bela svetlost.

Dok mesec nastavlja svoj put preko Sunčevog lica, dijamantski prsten i Bejlijeve perle i delimično pomračenje Sunca pojaviće se na suprotnoj strani Meseca dok se sunce potpuno ne pojavi.

Gde može da se vidi pomračenje?

Potpuno pomračenje Sunca biće vidljivo u delovima Meksika, Kanade i više od 10 američkih država, dok se očekuje da će se delimično pomračenje Sunca u obliku polumeseca pojaviti u 49 država - ako vremenske prilike dozvole. Pomračenje će se prvo pojaviti iznad južnog Tihog okeana i započeti svoje putovanje preko Severne Amerike. Pacifička obala Meksika je prva tačka totaliteta na putu, koja se očekuje u 11:07 po pacifičkom vremenu (14:07 ET).

Put će se nastaviti preko Teksasa, Oklahome, Arkanzasa, Misurija, Ilinoisa, Kentakija, Indijane, Ohaja, Pensilvanije, Njujorka, Vermonta, Nju Hempšira i Mejna. Zatim će preći preko Kanade u južnom Ontariju, Kvebeku, Nju Branzviku, Ostrvu Princa Edvarda i Novoj Škotskoj, završavajući na atlantskoj obali Njufaundlenda u 17:16. (15:46 ET).

Koristite našu interaktivnu mapu da odredite kako će pomračenje izgledati sa vaše lokacije gledanja.

Kako bezbedno gledati pomračenje?

Jedini put kada je bezbedno gledati sunce bez zaštite za oči je tokom "totalnosti" potpunog pomračenja Sunca, ili kratkih trenutaka kada mesec potpuno blokira sunčevu svetlost i nije vidljiva sunčeva svetlost, navodi NASA.

U suprotnom, nosite sertifikovane naočare za pomračenje u skladu sa ISO 12312-2 ili koristite ručni solarni posmatrač pre i posle potpunog pomračenja, iu svakom trenutku tokom delimičnog pomračenja.

Odvojeno, Sunce možete posmatrati teleskopom, dvogledom ili kamerom koja ima poseban solarni filter na prednjoj strani, koji deluje na isti način na koji bi naočare za pomračenje.

Direktno gledanje u sunce može dovesti do slepila ili poremećenog vida. Tokom potpunog pomračenja Sunca 2017. godine, mladoj ženi je dijagnostikovana solarna retinopatija, oštećenje mrežnjače usled izlaganja sunčevom zračenju, na oba oka nakon što je gledala pomračenje sa naočarima za koje su lekari verovali da nisu u skladu sa bezbednosnim standardima. Ne postoji tretman za solarnu retinopatiju. Može se poboljšati ili pogoršati, ali to je trajno stanje.


Šta možemo naučiti iz pomračenja

Pomračenja pružaju naučnicima priliku da proučavaju Sunce i njegovu interakciju sa Zemljom na jedinstvene načine, a NASA je odabrala nekoliko projekata za finansiranje tokom potpunog pomračenja Sunca.

„Naučnici već dugo koriste pomračenja Sunca za naučna otkrića“, rekla je Keli Korek, programski naučnik u NASA-i, u izjavi. "Pomogli su nam da napravimo prvu detekciju helijuma, dali su nam dokaze za teoriju opšte relativnosti i omogućili nam da bolje razumemo uticaj Sunca na gornju atmosferu Zemlje."

Jedan projekat će se oslanjati na NASA-ine istraživačke avione na velikim visinama da bi snimili pomračenje sa 50.000 stopa (15.240 metara) iznad površine Zemlje kako bi uhvatili ranije nevidljive detalje u sunčevoj koroni. Slike bi takođe mogle pomoći naučnicima u potrazi za asteroidima koji kruže u blizini Sunca.

Radio-amateri će pokušati eksperimentom da vide kako ove pojave menjaju način na koji radio talasi putuju. Operateri na različitim lokacijama će zabeležiti jačinu svojih signala i koliko daleko idu. Naučnici su zainteresovani za praćenje ove udaljenosti jer sunce direktno utiče na gornju Zemljinu atmosferu, ili jonosferu, što omogućava radio komunikacijama da putuju dalje.

Ali kada mesec blokira sunce, to se može promeniti. (Istraživači su takođe sproveli ovaj eksperiment tokom prstenastog pomračenja u oktobru 2023. godine, kada mesec nije u potpunosti blokirao sunčevu svetlost, a podaci se još analiziraju.)

Naučnici i naučnici građani koji koriste radio teleskop Goldstone Apple Vallei planiraju da posmatraju najaktivnije regione Sunca dok mesec prolazi preko njih tokom oba pomračenja.

Sunce se trenutno približava solarnom maksimumu kasnije ove godine, a naučnici su željni da uhvate ovaj vrhunac aktivnosti kroz razne opservacije koje se mogu dogoditi samo tokom pomračenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading