MEĐUNARODNI SKANDAL NA POMOLU Sportista optužen za špijunažu
EPA-EFE/MARK CRISTINO

 

Međunarodni skandal dogodio se u Poljskoj, nakon što je priveden ruski profesionalni hokejaš pod optužbom za špijunažu!?

Navodno, on je 14. član otkrivene ruske špijunske mreže, pišu tamošnji mediji, dok je Rusija uputila protestnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova tražeći informacije o privedenom hokejašu, piše "Sputnjik".

Skandal u Poljskoj odjeknuo je jako u Rusiji, čiji mediji navode da su Poljaci dostigli vrhunac ludila, podsećajući na sve primere koji su se dogodili u sportu od početka specijalne operacije u Ukrajini.

Poljaci su prvo izričito odbili da igraju plej-of baraža za plasman na Mundijal u Kataru sa Rusijom, posle čega je „Zbornaja komanda“ diskvalifikovana i oduzeto joj je pravo da se na terenu bore za odlazak na Svetsko prvenstvo.
Kasnije je Robert Levandovski, najbolji poljski fudbaler, bio rezigniran što se pojavio video-snimak na kojem se fudbaleri katalonskog kluba zahvaljuju navijačima iz Rusije.

I poljska odbojkašica Malvina Smaržek se našla na udaru zbog toga što igra u Rusiji. Kako je priznala, dok je bila član Lokomotive Kalinjingrad, trpela je žestoke osude i kritike zbog toga. Epilog svega bila je depresija u koju je poznata odbojkašica zapala, te je napustila Moskvu u martu 2022. godine. Najbolja odbojkašica Poljske "precrtana" je sa spiska putnika za Svetsko prvenstvo 2022. godine, pod lošim izgovorom da se nalazi u lošem zdravstvenom stanju. Sve zbog toga što je igrala u Rusiji i priče kako je zavolela Rusiju i njen narod.

Ipak, slučaj privedenog ruskog hokejaša prevazišao je sve granice zdravog razuma.

Ruski hokejaš u Poljskoj je privedn pod sumnjom za špijunažu, saopštio je putem društvenih mreža ministar pravde i republički tužilac Zbignjev Zebro.
„Špijun je uhvaćen pod maskom sportiste“, navodi se u objavi.
Prema zakonu Poljske ime osumnjičenog ne može biti otkriveno, kao ni imena drugih 13 privedenih imigranata iz istočne Evrope, koji su privedeni pod optužbom da su sarađivali sa ruskim obaveštajnim službama i pripremali sabotažu.

Procurilo je na internetu da se hokejaš zove Maksim S. i da igra u prvoj poljskoj ligi, a uvidom u listu klubova i registrovanih igrača, dolazi se do zaključka da je on član Zaglebja.

Iz generalnog tužilaštva naveli su da je Rus u Poljskoj nepune dve godine, tačnije od oktobra 2021. i on se trenutno nalzai u pritvoru. NA teret mu se stavlja da je primao naknadu za špijunske aktivnosti i on je već optužen za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi obaveštajnih službi protiv interesa Poljske.

Prema lokalnom zakonu, to može dovesti i do deset godina zatvora.
Prema pisanju ruskih medija, pomenuti hokejaš do sada je u pritvoru proveo već tri meseca.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading