LOPOV! Prodavnica u centru Beograda stavila kradljivce na stub srama, reakcije su različite
Foto: Alo/V.P.

Zamislite da jednog jutra odete u prodavnicu i u izlogu vas sačeka odštampana fotografija vašeg lica, s natpisom "lopov".

Upravo ovo se mesecima dešava nekima od naših sugrađana u jednoj prodavnici u centru prestonice, gde su, izgleda, rešili da javno stave osumnjičene kradljivce na stub srama.

U razgovoru s jednim od zaposlenih, novinar Alo! portala je saznao da je metoda i više nego efektna.

- Većina se više ne usudi da uđe u radnju, a neki opet dolaze i nude da daju novac u vrednosti robe koju su otuđili, samo da sklonimo sliku. Niko tu nije bez razloga, za svakoga postoji snimak šta je i kako uradio - kaže zaposleni koji je želeo da ostane anoniman.

Međutim, da li je ovakva "kazna" po zakonu? O tome je za Alo! govorio beogradski advokat Saša Rajković:

- Krivični zakonik u članu 145 kaže da "ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine."

Međutim, ovo krivično delo se goni po privatnoj tužbi. To znači da bi čovek za koga su napisali da je lopov morao da tuži lice koje je objavilo njegovu fotografiju. Ovakve tužbe nisu česte u sudskoj praksi - otkriva Rajković.

Šta o ovome misli narod?

- Na taj način se ljudi targetiraju i mogu da snose posledice mnogo veće od onih za koje bi trebalo da odgovaraju. Recimo, da ih neko napadne na ulici jer je video natpis u prodavnici. Mislim da to nije adekvatan način za rešavanje takve vrste problema. Za tako nešto trebalo bi se posavetovati sa nadležnim organima - kaže za Alo! M.M. iz Rakovice.

Međutim, M.J. iz Mirijeva smatra da je to odlična ideja:

- Odlična ideja! Uradila bih isto da sam na mestu vlasnika, svet ima pravo da vidi lice nečasnika - kaže ona.

K.Ć iz centra Beograda je podeljenog mišljenja:

- Pa po meni je to sasvim OK i treba ih javno žigosati, ali opet sa druge strane mi ih je i žao jer ne znam u kakvoj su finansijskoj situaciji i možda su primorani da kradu - objašnjava ona.

Ovo nije jedini slučaj

Prema saznanjima Alo! portala, ovo nije jedini slučaj da se navodni lopovi javno posramljuju.

Na jednoj menjačnici na Voždovcu, osvanula je fotografija žene uz molbu da "gospođa koja je pronašla telefon" isti vrati vlasniku.

Šta se zapravo desilo? Jednan muškarac je zaboravio telefon u menjačnici, a za njim je došla izvesna žena i pokupila ga, slučajno ili namerno. Epilog ovog slučaja nismo saznali.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading