TOPILA SE ZEMLJA DOK SU SLIKALI: Obrenovac dobio 27 slika, sa blagoslovom Đeda Amfilohija! (FOTO)
Foto: Alo!

Brkanović kaže da je to bila njegova želja, ali i obaveza prema pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom koga su svi od milošte zvali Đedo, jer ih je on blagoslovio!  

Sabor umetnika upriličen je zaslugom prof. dr Lasla Puškaša, šefa katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz pomoć Vukašina Ljuštine, direktora biblioteke „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu. Profesor već 10 godina živi u naselju Vinogradi u Bariču i na ovaj način je hteo da doprinese svom gradu, a Obrenovac je zahvaljujući njemu upisan u kulturnu mapu Srbije.    

Umetnici su od Vidovdana, 28. juna do 2. jula stvarali na imanju prof. Puškaša, a dela su izložili u biblioteci „Vlada Aksentijević“ i poklonili ih domaćinima. 

- Naslikali smo 26 radova, to je izložba, kapital. Imali smo i vajara Petra Jelića iz Republike Srpske koji je od stabla drveta, u prirodnoj veličini čoveka, napravio Srbina u opancima, sa šajkačom na glavi i još dve izuzetne skulpture. Drndao je ovde motornom testerom po ceo dan - u šali kaže istoričar umetnosti, slikar i istaknuti likovni kritičar Zdravko Vučinić i navodi da profesor sada ima njihov zaštitni znak i svojevrstan blagoslov kuće.

- Poklon Brkanovića je trenutno najveći gest na domaćoj likovnoj sceni. On je doneo deo svog legata, od 27 slika, inspirisanih litijama u Crnoj Gori i ostavio ih Obrenovcu, gradu u koji se zaljubio - navodi Vučinić dok Brkanović dodaje da se likovnoj koloniji odazvao punim srcem.

 - To je bila moja obaveza prema Đedu Amfilohiju Radoviću, koji ih je blagoslovio. Slike su nastale kod igumana Mihajla, u Manastiru Svetih arhangela kod Prizrena, Dečanima, Velikoj Hoči i širom Kosova. Bili smo i kod vladike Teodosija, obilazili smo svetinje i slikali. Rekao sam sebi: „Idi tamo gde je narod čestit, gde će to obesiti i gde će ostati deci koja dolaze“ – iskren je akademski slikar Brkanović, rodom iz Osijeka, koji sa umetnicima već 20 godina, kako kaže, tumara svetom. 

- Milorad Đene Rađenović će ti reći gde smo sve bili, kad spakuje dušeke na kombi i siđe niz lotre... On je naš major bezbednosti i strašno pamti! Bilo je puno kolonija širom sveta... Pre ove smo obišli i naslikali 12 manastira Fruške Gore, ali je došla korona, pa smo prekinuli - kaže Brkanović, dok Rađenoviću uz pomoć štafelaja dotura pojas da veže dušeke za prtljažnik na krovu kombija i poručuje da njihova bratija posle Bariča ide u Banjaluku i Grocku.

Stvarali na tropskih 40 stepeni  

 

Likovna kolonija je okupila stvaraoce koji svoju grupu zovu „Sedam plus jedan“. Slikari Nikola Brkanović, Zdravko Vučinić, Milorad Đene Rađenović, Rajko Čabarkapa, Goran Radovanović, Milan Radaković i Rade Dragnić stvarali su na tropskih 40 stepeni, u društvu vajara Petra Jelića. 

TOPILA SE ZEMLJA DOK SU SLIKALI: Obrenovac dobio 27 slika, sa blagoslovom Đeda Amfilohija! (FOTO)

Foto: Alo!

Slikari Rajko Čabarkapa, Nikola Brkanović, (Srbin u drvetu skulptura Petra Jelića) Milan Radaković, Zdravko Vučinić, Goran Radovanović, čuče Rade Dragnić, Petar Jelić i Milorad Đene Rađenović

 

Vukašin Ljuština je rekao da su biblioteka „Vlada Aksentijević“ i Obrenovac obogaćeni izuzetnim radovima sa likovne kolonije, kao i slikama Nikole Brkanovića, koje su nastale 2020. godine, inspirisane litijama u Crnoj Gori. - Zgrada biblioteke, koja već 200 godina stoji na istom mestu u Obrenovcu sada je obogaćena delima koja su stvorena ove godine - zadovoljno je naveo Vukašin Ljuština. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading