POČINJE KONGRES KARDIOVASKULARNIH HIRURGA SRBIJE Znanja i iskustva u lečenju razmeniće 350 stručnjaka
Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Najavljujući skup u Beogradu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da kongres ove godine okupio najistaknutije stručnjake iz nekoliko važnih oblasti medicine iz zemlje i inostranstva i da obrađuje najvažnije teme iz kardijalne i vaskularne hirurgije, ali i anesteziologije i perfuzije.

Takođe, tokom kongresa biće održan niz radionica koje, kako je naveo, obrađuju njačešća i najkomplikovanija stanja u kardiovaskularnoj hirurgiji i anesteziji.

''Značaju kongresa doprinosi i učestalost i neophodnost vaskularnih i drugih operativnih zahvata kovid pacijenata, a dragoceno i složeno iskustvo lekara i članova Udruženja iz kovid bolnice Batajnica i drugoih lekara koji izvode ovakve operacije dodatno doprinosi aktuelnosti i prestižu kongresa'', rekao je Lončar na pres konferenciji povodom održavanja kongresa i obeležavanja jubileja 20 godina od osnivanja Udruženja kardiovaskularih hirurga Srbije.

Ministar je izrazio uverenje da će kongres omogućiti bolje međusobno povezivanje i saradnju stručnjaka iz zemalja regiona, ali i šire.

''Kao specijalizant nisam imao prilike da koristimo ovakve radionice što znači da mladi lekari i specijalizanti mogu da pre nego što uđu u salu da se najpribližnije upoznaju kako izgledaju krvni sudovi, instrumenti, materijal sa kojim se radi i kako treba da se radi i da mnogo toga nauče pre nego što dobiju priliku da operišu'', naglasio je Lončar.

Istakao je da veliki broj kardiovaskularnih pacijenata iz regiona, ali i iz zemalja EU dolazi da se operiše u Srbiji i da to, kako kaže, dokazuje kvalitet i kakav rezultat postižu naši stručnjaci iz kardiovaskularne hirurgije.

''To govori o njihovom radu u prethodnih 20 godina, siguran sam da će biti ponos srpske medicine i u budućim generacija,a, vode računa o mlađim generacijama i trude se da prenedsu znanje, ulažu u mlade koji će da leče buduće generacije'', rekao je Lončar.

POČINJE KONGRES KARDIOVASKULARNIH HIRURGA SRBIJE Znanja i iskustva u lečenju razmeniće 350 stručnjaka

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

 


Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS Lazar Davidović rekao je da je organizacija kongresa podvig jer se održava u okolnostima pandemije virusa korona.

Naveo je da je poslednjih godina povećano interesovanje lekara za specijazacije za kardio i vaskularnu hirurgiju, kao i da toj klinici ne nedostaje lekarski kadar i da su u poslednjih nekoliko godina po ubrzanoj proceduri zaposlili četiri hirurga.

''Zahvaljujući politici zapošljavanja koju poslednjih godina sprovodi Ministarstvo zdravlja primajući u radni odnos najbolje diplomirane lekare u generaciji sprečava se ne samo odliv kadrova,n ego omoigućava da u našim ustanovama ostanu najbolji. Na našoj klinici su na taj način primljenja četiri doktora u poslednjih nekoliko godina'', rekao je Davidović.

Izrazio je uverenje da će mlade lekare u našoj zemlji zadržati i činjenica da će raditi u mnogo boljim uslovima nego starije generacije. 

''Zgrada Kliničkog centra Srbije se ubrzano završava i naše mlade kolege će imati priliku da rade u mnogo boljim uslovima nego, recimo, moja generacija koja je 1977.godine upsiala Medicinski fakultet. Verujem da će im to biti motiv da ostanu u Srbiji", naveo je Davidović.

Dodao je da je u prošloj godini broj operativnih zahvata redukovan, ali da je za razliku od nekih drugih oblasti medicine, smanjen za svega 30 odsto.

''To je zato što pored hitnih, postoji i veliki broj neodložnih bolesnika čije je stanje takvo da prolongiranje operacije znači da će pacijent izgubiti nogu ili preminuti'', rekao je Davidović.

Generalni sekretar Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije Igor Končar rekao je da će tokom tri dana stručnjaci iz Srbije i inostranstva održati predavanja o raxzličitim kardiovaskularnim oboljenjima, a biće predstavljeni rezultati prikupljeni iz naših bolnica o amputacijama eksremiteta, oboljenima aorte, koronarnim bolestima.

''Savremena edukacija obavezuje da hirurg prođe praktični deo na modelima i simulatorima. Kada je reč o otvorenim operacijama, postoije silikonski 3D modeli koji su veoma realnise , a za minimalne invazivne procedure postoje kompjuterski simulatori na kojima doktori uče osnovne korake pre nego što uđu u salu''

Končar je kazao da se iz godine u godinu registruje sve veći broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti, a da su glavni uzročnici su pušenje, stres i druge bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading