EPIDEMIOLOG MIOLJEVIĆ: Dolazak turista za praznike RIZIK da se omikron pojavi u Srbiji
Foto: Printscreen

Magistar farmacije Pavle Zelić ističe da se ovaj novi soj izuzetno brzo širi, da je izuzetno zarazan i da je potpuno prešao preko cele Amerike, ali da nema indicija da je na bilo koji način opasniji od delta varijante.

Omikron varijanta virusa SARS-CoV-2, još nije regostrovana kod nas, potvrdila je za RTS Vesna Mioljević, ali i ukazala da zemlje okruženja prijavljuju omikron soj, čak i one koje se graniče sa Srbijom. 

Istakla je da i druge druge zemlje Evrope, naročito Britanija, i celog sveta, posebno Amerika, prijavljuju sve veći broj obolelih kod kojih se senkvencioniranjem dokazuje da se radi o varijanti SARS-CoV-2 virusa.

Upozorila je da su predstojeći praznici, dolazak i prolazak turista kroz Srbiju svakako rizik da se i omikron kod nas pojavi.

Objasnila je da je prošlo svega tri nedelje od objave SZO da je izolovana i registrovana nova varijanta virusa i da zbog toga i SZO i naučnici i instituti imaju razloga za oprez.

"Pre svega zbog toga što je taj broj mutacija registrovan u omikronu veoma veliki, različit od svih dosad poznatih varijanti, tako da je ta varijanta svrstana u onu koja zabrinjava. Pre nekoliko nedelja smo imali i delta plus soj, ali to nije nova varijanta već podvarijanta za koju se ispostavilo da i nema neki veliki epidemijski znača", ocenila je Mioljevićeva.

Dodala je da su dosadašnje studije pokazale da se omikron znatno brže replikuje u gornjim disajnim putevima, tako da ta veća koncentracija virusa omogućava usled vezivanja za receptore humanih ćelija brže i lakše prenošenje.

Koji simptomi ukazuju na omikron

Vesna Mioljević je potvrdila da je znojenje jedan od simptoma omikrona ali da svakako ne treba zaboraviti ni na druge simptome respiratornog trakta i kada se pojave treba se testirati.

"Noćno znojenje može da se pojavi i u okviru drugih različitih oboljenja", ukazala je doktorka.

Navela je da je ono što se do sada zna uglavnom, da je ta klinička slika blaga i da se javlja najčešće kod mladih osoba između 18 i 39 godina.

Dodala je i da su američki naučnici pokazali da je povećan broj oboljevanja kod nešto starijih osoba, pre svega u staračkim domovima, tj. u kolektivima, i da je to taj momenat olakšanog i brzog širenja omikrona.

"U ovom slučaju kada se radi o omikronu preporučuje se ta treća buster doza koja podiže titar antitela i intenzivnije štiti od novih varijanti virusa. Uz vakcinaciju svakako ne treba zaboraviti na nošenje maski, higijenu ruku i sve ono što smo naučili u protekle dve godine", zaključila je Mioljevićeva.

Zelić: Omikron je potpuno prešao preko Amerike 

Magistar farmacije Pavle Zelić je za RTS iz Atlante rekao da je omikron uspeo sa jedan posto, kada se pojavio u prvoj nedelji u Americi, da pređe na 12, 6 a sada na 73,2 posto obolelih.

"U regiji u kojoj se ja nalazim, jugoistoku, čak 95 posto novih slučajeva su upravo omikron. To dosta zabrinjava iako je do sada registrovan samo jedan smrtni slučaj u Teksasu. Mnogo toga se desilo i u državi Njujork, Vašington, gde su uvedene nove mere zabrane, ograničenja okupljanja, otkazuju se pozorišne predstave na Brodveju, utakmice, sportska okupljanja uopšte, što predstavlja dodatnu zabrinutost kada znamo da ide Božić i da će biti porodičnih okupljanja", preneo je Zelić situaciju u SAD.

Naglasio je da se u SAD ide ka tome da se uvedu i obavezne vakcine. Sada imaju rekordne slučajeve u jednom danu - 189.000 zaraženih, preko 2.000 smrtnih, istakao je Zelić, napomenuvši da se situacija definitivno ne smiruje u Americi.

"Naučnici su vrlo uzdržani po pitanju omikrona i ne mogu još uvek da kažu da li je on smrtonosniji, što je najveće pitanje i da li vakcine deluju. Izvesno je da deluju, jer zaista nismo imali veći porast smrtnih slučajeva, makar za sada ali i dalje se očekuju rezultati prvih studija da bi moglo da se kaže bilo šta konkretno", naveo je Zelić.

Ukazao je i da je ono što je izvesno, to da se omikron izuzetno brzo širi, da je izuzetno zarazan i da je potpuno prešao preko cele Amerike, ali da nema indicija da je na bilo koji način opasniji od delta varijante.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading