DA SE NE ZABORAVI U Drinjači služena liturgija u slavu novomučenika, mali Slobodan proglašen za sveca
Foto: Youtube/Printscreen

U hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika u sredu je služena liturgija povodom kanonizacije dečaka koji je mučenički stradao tokom rata u BiH, te protojereja Milana Petkovića i Timotije Popovića stradalih u Drugom svetskom ratu. Protonamesnik drinjačkog hrama Marko Danojlović podsetio je da je Sveti arhijerejski sabor SPC na redovnom majskom zasedanju kanonizovao dečaka.

Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović ubijen je u Kamenici kod Zvornika u julu 1992. godine. Ubila ga je pripadnica takozvane Armije BiH Elfeta Veseli. Kako je svojevremeno ispričao dečakov otac Ilija, Slobodan se kobnog dana iskrao iz kuće i otišao da pronađe svog ljubimca.

- Nikada se više nije vratio. Kada je jedna TV ekipa 2006. došla u naš dom da im ispričamo priču o našem Slobodanu, supruga Desanka se toliko potresla da je doživela moždani udar. Brzo su je prebacili u Beograd, ali joj nije bilo spasa. I ja više ne brojim dane, čekam kada ću kod svog sina i nje - ispričao je Ilija za Vesti online. Nažalost, preminuo je 2013. godine, a on i supruga sahranjeni su tik do svog sina.

Ubica Elfeta Veseli, zvana Kosovka, rođena je 1960. u Uroševcu na Kosovu, odakle se s porodicom preselila u BiH, u Donju Kamenicu. Tokom rata u BiH bila je u snagama pod kontrolom Nasera Orića, a posle rata se preselila u Švajcarsku kod brata. Uhapšena je 2015. po poternici Interpola i dve godine kasnije izručena BiH.

Tokom suđenja u Sarajevu, brojni svedoci su detaljno opisali jezive detalje ubistva dečaka. Jedan od njih ispričao je da je sa razdaljine od osam metara video stravičnu scenu kad je Elfeta Veseli nožem presekla vrat mališanu.

DA SE NE ZABORAVI U Drinjači služena liturgija u slavu novomučenika, mali Slobodan proglašen za sveca

Printscreen Twitter

 

- Video sam kako Elfeta drži dete za glavu, uzima nož i govori: „Ako sam ja balinkura, on je četnik“, a potom mu povlači nož ispod brade. Ispod vrata je tekla krv. Okrenuo sam glavu i čuo krkljanje. Ona ga je odgurnula, a kada je pao još je davao znake života. Neko je tada rekao da je gotov - ispričao je jedan od svedoka, dok je drugi dodao da mu je Elfeta još i rasporila stomak u obliku krsta.

Slobodanovo telo pronađeno je u junu 1993. godine u masovnoj grobnici kod Jošanice, a obdukcijom su konstatovane brojne smrtonosne povrede na glavi i telu nanesene pre i nakon ubistva. Patolog Zoran Stanković potvrdio je tada da je dečaku odsečeno uvo, da su mu oštrim predmetom nanesene posekotine po stomaku i da mu je u slepoočnicu iz blizine ispaljen metak.

Veselijevoj je Apelaciono veće suda BiH 2019. za ovaj jeziv zločin izreklo svega 13 godina zatvora.

Patrijarh Porfirije: Moli boga za nas!

 

Povodom kanonizacije Slobodana Stojanovića na Tviteru se oglasio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

„Sveti novomučeniče Slobodane, moli Boga za nas“, napisao je na Tviteru partijarh Profirije uz fotografiju dečakove ikone.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading