ALO! U AKCIJI Iskusna gljivarka našla neobičan primerak pečurke, zajedno smo proverili da li je jestiv!
Foto: Aleksandar Đorđević

Nakon masovnog trovanja pečurkama u Šapcu, u nekim krajevima Srbije najavljena je i pojačana kontrola prodaje gljiva na pijacama, a beračima pečurki poručeno je da mogu lako da se obuče za dobijanje sertifikata sa zvanjem gljivar, jer tako jedino mogu biti sigurni u svoje znanje o pečurkama.

Kako se treba odgovorno ponašati i da je većina gljlivara oprezna, potvrdila nam je i Milijana Krstojević iz Golubovca, poznata kao dobar poznavalac pečurki koje, takođe, često ponudi gurmanima ili onima koji žele da se zdravo hrane. Svejedno, odlična je i za jedne i za druge.

Ona je nedavno pronašla pečurku, koja ju je zbunila. Prvi put je videla takvu gljivu. Donela je i nekoliko vrlo lepih pečurki kajmakčara, koje su ispržene ili ispečene, svejedno, pravi specijalitet. Ali, i jednu koju je prvi put videla, ne samo ubrala.

ALO! U AKCIJI Iskusna gljivarka našla neobičan primerak pečurke, zajedno smo proverili da li je jestiv!

Foto: Aleksandar Đorđević

 

- Čula sam od jedne žene da je ta pečurka izuzetno lekovita, posebno za kancer. Ipak, donela sam samo da je pokažem ili da nekoga pitam za savet. Da li je stvarno lekovita ili otrovna. Sa pečurkama treba biti oprezan, naročito kada u nešto niste sigurni. Mislim da u mom kraju nema ljudi koji nešto znaju o ovoj pečurki – objašnjava Milijana.

Ekipa Alo! zajedno s Miljanom odgovor je potražila na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

- To je ganoderma lucidum, hrastova sjajnica. Ona je jedna od najlekovitijih gljiva. Može da se koristi na različite načine, ali se najčešće koristi u formi čaja. Ima više recepata na internetu, vezanih za njenu upotrebu i načni pripreme - kratko nam je rekla Nevena N. Petrović, asistent na predmetu sistematika algi i gljiva.

ALO! U AKCIJI Iskusna gljivarka našla neobičan primerak pečurke, zajedno smo proverili da li je jestiv!

Foto: Aleksandar Đorđević

 

 

Ova pečurka nije jestiva jer je drvenasta i nema neki poseban ukus. Raste na hrastovom drvetu, ali i na panjevima drugog drveća, tokom cele godine.

U svetu mnoge farmaceutske kuće proizvode preparate od ove gljive. Koristi se za lečenje alergija, astme, bakterijskih i virusnih infekcija, kao tonik za jetru i bubrege, kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih tumora, zatim za snižavanje holesterola i krvnog pritiska i opšte jačanje imuniteta. Oni koji poznaju ovu pečurku najčešće je koriste usitnjenu i samlevenu u medu. Njena uloga je, ipak, najviše preventivna.

Od kajmakčare do sirnjaje

U Milijaninom kraju, po šumama i livadama ima najviše vrganja, lisičarki, kajmakčara i sirnjaja. Kajmakčare su manje poznate, ali su izvanredne za ukusna jela.

- Mogu da se peku ili prže, odlične su kako god da ih pripremite. Posebne su i sirnjaje, koje možete da jedete sirove, kao jabuku – objašnjava Milijana.

Sirnjaja je u narodu poznata i kao presnac,celogriz,presna mlečnica, petrovača... Miriše na ribu i nije pogodna za sušenje, moze da se zamrzne ali samo ako je prethodno iseckana i blanširana.

Zabraniti prodaju na pijacama

Nakon što je jedna preminula, a još sedmoro ljudi se u teškom stanju leči na VMA zbog trovanja gljivama kupljenim na pijaci u Šapcu, Mikološko-gljivarski savez Srbije zatražio je da se prodaja samoniklih gljiva na pijacama i na otvorenom prostoru zabrani.

Mihailo Birčanin, predsednik IO Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, krovne organizacija u našoj zemlji, čije su 24 članice pokrenule inicijativu o zabrani prodaje samoniklih gljiva na pijacama i javnim prostorima, istakao je za portal valjevskaposla.info važnost rada na podizanju svesti i upoznavanja ljudi sa rizicima koje branje, prodaja, kupovina i konzumiranje otrovnih pečuraka nosi sa sobom.

ALO! U AKCIJI Iskusna gljivarka našla neobičan primerak pečurke, zajedno smo proverili da li je jestiv!
 

S druge strane, Gljivarsko društvo Valjevo ne podržava ovu inicjativu i predlaže da se uredi prodaja i kontrola gljiva na pijaci.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading