Antivakseri se opamete tek kad krene epidemija!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Od kako je počela vakcinacija 1971. godine, sada je najmanji obuhvat vakcinisane dece, tako da je otprilike 11.000 dece iz generacije prošle godine ostalo nezaštićeno. To praktično znači da su svi oni u velikoj opasnosti od razboljevanja. To je sasvim siguran put ka epidemiji.

Jedan od razloga za manji obuhvat su spekulacije o vakcinama protiv korone, zbog koje je smanjeno poverenje u vakcine uopšte.

- Ljudi su skloni generalizaciji, pa kada su trajale rasprave o vakcinama za kovid, neki teoretičari zavere su iskoristili priliku da govore i protiv MMR vakcine. To može da bude kobno – upozorava pedijatar.

Antivakseri se opamete tek kad krene epidemija!

Printscreen

 

Kako je za Alo! objasnila dr Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike u KBC „Dragiša Mišović“ morbili su najkontagenoznija bolest, što znači da se izuzetno lako prenosi:

- Jedna zaražena osoba može da zarazi 11 nevakcinisanih sa kojima dođe u minimalan kontakt. Mi smo govorili da je omikron izrazito zarazan, zato što je jedna osoba mogla da zarazi osmoro, a ovo je dakle još još zaraznije.

U najvećoj opasnosti su, kaže, odrasli, kao i mlađi od pet godina.

- Najveća je opasnost, naravno, za one koji nisu vakcinisani. Deca ispod pet godina mogu da imaju izuzetno ozbiljne komplikacije, kako plućne, tako i moždane. Takođe, i odrasli mogu da osete teške posledice. Kada je bila epidemija 2017. „Dragiša Mišović“ je bila bolnica gde su lečeni oboleli i dobro se sećamo koliko je bilo teško. Ne samo da je teško za tu decu, već i činjenica da se jedna dečja bolnica zatvara za druge dečje bolesti, jer moraju da se izoluju oni koji imaju male boginje – kaže ona i dodaje:

- Jedina uslovno rečeno dobra stvar je tada bila što su se posle epidemije roditelji opametili, videvši koliko je bolest opasna, pa se nadam da će i sada kada vide šta se dešava, više njih povesti decu lekaru.

Antivakseri se opamete tek kad krene epidemija!

Foto: privatna arhiva

 

S obzirom na to da su deca trenutno na zimskom raspustu, a male boginje se već intenzivno šire pitanje je kako će sve izgledati kada se odmor završi, a oni se vrate u kolektive.

- Nestručni članci koji su izlazili u nemedicinskim časopisima, raširili su tu teoriju zavere da MMR izaziva autizam, koja je toliko puta opovrgnuta i naučnim istraživanjima i primerima iz prakse. Stvar je u tome što se vakcina daje u trenutku kada se inače pojavljuju prvi simptomi autizma, pa su roditelji povezali to dvoje. Roditelji su verovatno tražili neko objašnjenje zašto im deca imaju autizam, pa su ga našli u tome, ali naučno je dokazano da nisu povezani – zaključuje Ostojić.

Batut pooštrio mere 

Epidemiološka služba instituta „Batut“ sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

- Od 11. januara 2023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji: prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata – navode iz „Batuta“ i dodaju da ove mere treba sprovoditi do daljnjeg.

15 osoba umrlo 2018. godine

Podsetimo, 2017. i 2018. godine u Srbiji je vladala epidemija malih boginja, kada je bilo 5.800 registrovanih slučajeva, a od toga je preminulo čak 15 osoba koje su bile nevakcinisane, ili nepotpuno vakcinisane. Četvoro su bila deca mlađa od pet godina.

Domovi zdravlja na potezu

Zbog brojnih dezinformacija koje su kružile o MMR vakcini, roditelji su dovedeni u zabludu, zbog čega su odlagali ili odustali od zaštite svoje dece. Kako kaže dr Olivera Ostojić, sada pedijatri moraju da se aktiviraju što više da objasne opasnosti.

- Na domovima zdravlja je da se aktiviraju, i svih pedijatara da se kako god je moguće obraćaju javnosti, kako bi podstakli vakcinaciju - kaže ona.

MMR štiti od tri preteške bolesti

Sve tri bolesti od kojih štiti MMR vakcina izuzetno su opasne, kako u akutnom stanju, odnosno dok osoba boluje, tako i kasnije, u odraslom dobu.

- Vakcina MMR štiti od zauški, rubeola i morbila. Zauške mogu da dovedu do steriliteta kod dečaka, rubeole mogu da dovedu do teških anomalija u trudnoći, a morbili do zapaljenja mozga, panencefalitisa, slepila, pa i smrti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading