SRBIJA SE GRADI Povodom 100 dana rada Vlade predstavljeni planovi za 2023. godinu
Foto: Alo/Alo

Vlada Republike Srbije danas je obeležila 100 dana rada u Lebanu, a tim povodom Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture promovisalo je projekte sa juga naše zemlje.

U okviru prezentacije predstavljeni su projekti koji su završeni tokom prethodne godine, oni koji su u toku, u planu za gradnju 2023. godine i u planu za projektovanje u toku ove godine.

Od završenih projekata izdvojeni su letnja pozornica na Citadeli Hisar u Prokuplju u vrednosti od 17,6 miliona dinara, a uređena je pešačka staza do tvrđave, osvetljenje i postavljani su sadržaji u turističke svrhe. Letnja pozornica uređena je na 150 mesta. Adaptirana je i sanirana trim staza na brdu Hisar u vrednosti od 10 miliona dinara. Trim staza u dužini od 1.310 m prostire se u vidu prstena oko brda Hisar koje predstavlja nepokretno kulturno dobro. Uređena je i faza I turstičko - rekreativnog parka Čukljenik u vrednosti od 1,8 milijardi dinara, a uređen je avanturistički park za decu, turistički eko paviljon, gradsko izletište, sportske, pešačke i biciklističke, dok će nastavak II faze biti u 2023. godini. Na brdu Hisar urađena je I faza pristupnog puta u Leskovcu u vrednosti od 22 miliona dinara. Projekat obuhvata proširenje i uređenje postojećeg vidikovca, postavljanje zastora, ugradnju klupa i postavljanje rekvizita, osmatračnice i ostalog rekreativnog sadržaja za školski program.

U toku je spajanje pet opština na jugu Srbije putem preko Radan planine, što će pokrenuti ubrzani razvoj dva okruga - Topličkog i Jablaničkog. Povezaće se turističke destinacije Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja, Caričin grad, Đavolja varoš, neolitsko naselje Pločnik, dok se putnicima put skraćuje više nego duplo. Radi se i na ograđivanju arheološkog nalazišta u Caričinom gradu u Lebanu, a ukupna dužina ograde je 2.510 metara koja ograđuje 20 hektara lokaliteta. Planira se i uređenje centra Bojnika izgradnjom otvorenog amfiteatra kod sportske hale, platoa ispred pozornice, šetne staza, keja, mosta i fontane.

U planu za izgradnju u 2023. godini su rekonstrukcija postojećeg vizitor centra Teodora u Caričinom gradu i izgradnja Izložbenog prostora sa parternim uređenjem u podnožju ovog lokaliteta sa pristupnom stazom, konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin Grad u periodu od 2022 – 2024. godine, rekonstrukcija Kulturnog centra Sijarinska banja, amfiteatra, parkinga, saobraćajnice, platoa i mosta, obnova kupatila u Sijarinskoj banji iz 1936. godine.

Izgradnja objekta za skladištenje i preradu povrća i voća važna za ceo Jablanički okrug, rešiće problem plasmana poljoprivrednih proizvoda i nestabilnost cena na tržištu. Izgradnja objekta i formiranje Regionalnog inovacionog startap centra u saradnji sa akademskom zajednicom u Leskovcu, želi da se priključi startap sceni u Srbiji i promociji inovacionog preduzetništva i digitalizacije u cilju nastavka razvoja juga Srbije. Dom zdravlja u Kuršumliji dobiće Hitnu pomoć, a Đavolja varoš dobiće Vizitor centar sa svetlosnim i zvučnim efektima.

Od projektovanja za 2023. godinu najavljeno je biopostrojenje sa botaničkom baštom u Lebanu, rekonstrukcija Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Gejzer" u Sijarinskoj banji, PPOV i vodovodna mreža u Sijarinskoj banji i Medveđi, turistički centar na Radan planini, kao i rekonstrukcija Trga Topličkih junaka, mesta na kojem se nalazi Spomenik Topličkim junacima iz Prvog svetskog rata, ustanicima i žrtvama Topličkog ustanka iz 1917. godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ukupan broj projekata prijavljenih na ovaj Program zajedno sa putnom infrastruktirom, rasvetom, trgovima, Čistom Srbijom, osnovnim školama, domova zdravlja, lokalnim ulicama i parkovima prelazi 150 projekata iz ovih 6 opština i gradova.

Projekti realizovani u 2022. godini

Premijerka Ana Brnabić predstavila je u Lebanu projekte koje je Vlada Srbije završila u 2022. godini u Jablaničkom i Topličkom okrugu, među kojima su letnja pozornica na Tvrđavi Hisar u Prokuplju, dok se rade projekti kao što su put preko Radan planine i ograđivanje arheološkog nalazišta Caričin grad.

Završena je letnja pozornica na Tvrđavi Hisar u Prokuplju za 150 mesta čija vrednost je 17,6 miliona dinara, a uz to uređena pešačka staza do tvrđave, postavljeno osvetljenje i drugi turistički sadržaji.

Adaptitana je i sanirana trim staza na brdu Hisar u Prokuplju u vrednosti od 10 miliona dinara. Trim staza je duga 1.310 metara i prostire se u vidu prstena oko brda Hisar koje predstavlja nepokretno kulturno dobro.

Pored toga, završena je i faza jedan Turističko-rekreativnog parka Čukljenik, na Radan planini (prilaz, pešačke staze i mobilijar, 32 miliona dinara) čija vrednost je 1,8 milijardi dinara, a projekat obuhvata izgradnju turističko rekreativnog parka na 44 hektara u šest zona - avanturistički park za decu, turistički eko paviljon, gradsko izletište, sportske, pešačke i biciklističke staze. Nastavak radova i faza dva planirani su ove godine.

Završena je i faza jedan projekta parka i pristupnog puta na brdu Hisar u Leskovcu, čija je vrednost 22 miliona dinara. Projekat obuhvata proširenje i uređenje postojećeg vidikovca, postavljanje zastora, ugradnju klupa i postavljanje rekvizita, osmatračnice i ostalog rekreativnog sadržaja za školski program. Fazu dva finansiraće Grad Leskovac.

U toku je izgradnja puta preko Radan planine, a vrednost radova je 1,8 milijardi dinara (12 miliona evra). Tim putem biće spojeno pet opština na jugu Srbije što će pokrenuti ubrzani razvoj dva okruga - Topličkog i Jablaničkog. Povezaće se turističke destinacije - Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja, Caričin grad, Đavolja varoš, neolitsko naselje Pločnik, dok se putnicima put skraćuje više nego duplo. Rok za završetak je do kraja ove godine.

Ograđivanje Caričinog grada u Lebanu 

Radi se na ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad u Lebanu. Ukupna dužina ograde je 2.510 metara koja ograđuje 20 hektara lokaliteta, a vrednost radova oko 15 miliona dinara.

U toku su i radovi na uređenju centra Bojnika. Renovira se otvoreni amfiteatar kod sportske čhale i Plato ispred pozornice, kao i staza za šetnju, kej, most i fontana. Završeni su radovi za prvu fazu, koji su koštali 30 miliona dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading