PREVENTIVNO! Zemunska gimnazija uvela nove mere bezbednosti kojima đake uče i odgovornosti: Nema ulaska u školu bez ID kartice
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Učenici i nastavnici Zemunske gimnazije odnedavno ne mogu da uđu u zgradu škole bez identifikacione kartice. Tim činom, uprava pokušava da poveća bezbednost đaka i zaposlenih, a kako je Alo! saznao od roditelja, jedan od razloga je i što su u školu ulazila deca koja je ne pohađaju i redovno pravila haos.  

- Krajem prvog polugodišta jednoj nastavnici su nasred časa upali klinci koji nisu učenici gimnazije i u učionici su se snimali za Tiktok. Koliko znam, to je bio jedan od povoda da đaci dobiju identifikacione kartice. Reč je o parčetu papira u plastici, na kojem samo piše ime i prezime, nema fotografija. Deca su dužna da ih nose oko vrata, ako ih ne okače, obezbeđenje ih opomene da to urade - naveo je za Alo! M. R., otac jedne gimnazijalke.  

- Kartice su dobili od škole čim je počelo drugo polugodište, na svu sreću, nismo ih mi platili - objasnio je naš sagovornik, uz komentar da nije siguran da će ovim potezom školska uprava uspeti nešto drastično da promeni.  

- Deca mogu da daju kartice drugima, pa će opet u školu moći da uđe ko god hoće - istakao je ovaj roditelj.  

PREVENTIVNO! Zemunska gimnazija uvela nove mere bezbednosti kojima đake uče i odgovornosti: Nema ulaska u školu bez ID kartice

Foto: privatna arhiva

 

Direktor ove školske ustanove, Miloš Bjelanović, potvrdio je navode našeg sagovornika o ulasku dece koja nisu učenici.  

- Dešavalo se da dolaze u posetu kod naših đaka jer su zajedno učili u osnovnoj ili se odranije znaju. Jedna grupa je iz znatiželje aktivirala protivpožarni sistem, ali na svu sreću, naši zaposleni su brzo reagovali i isključili ga. Da nisu i da je usledila panika, moglo je da bude mnogo povređenih, jer naša škola je stara140 godina, hodnici i stepeništa su prilično uski, a u svakom momentu u zgradi ima oko 700 osoba, što đaka, što nastavnika. To je bio glavni razlog da uvedemo identifikacione kartice, kako bismo podigli bezbednost svih i podigli osećaj odgovornosti kod učenika - objasnio je za Alo! direktor Bjelanović i dodao da su ID kartice uveli podstaknuti time da na taj način preveniraju nasilje i podignu stepen bezbednosti đaka, profesora i gostiju u gimnaziji.  

On je, takođe, svestan da je sa karticama bez fotografije moguća zloupotreba.  

- To je prvi korak, videćemo kako će funkcionisati i ideja je da sledeće školske godine uvedemo još novina. Svesni smo da će deca pozajmljivati jedni drugima identifikacije, to ne možemo da sprečimo. Za sada smo napravili sistem prepoznavanja unutar škole, učenici drugog razreda imaju tamnoplave, a prvih razreda svetloplave kartice, zaposleni sive - istakao je Bjelanović.  

Dobar deo đaka shvata da je sve ovo u interesu njihove bezbednosti, ali ima i onih kojima se ne sviđa da nose kartice sa sobom. Na ovaj način ih, kao obrazovno-vaspitna ustanova, polako uvodimo u svet odraslih, jer kad jednom počnu da rade, moraće uglavnom da nose ID kartice, rekao je direktor. 

- Učenici koji zaborave karticu biće vraćeni kući dok je ne donesu, a za izostanak sa tog časa dobiće neopravdani - objasnio je direktor način na koji će đake učiti odgovornosti. 

Pratite najvažnije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading