RTS OSTAJE BEZ PRETPLATE? Odbor za kulturu i informisanje zatražio ukidanje takse za Javni servis
Foto: Alo/Foto: Alo!

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje zatražio je ukidanje takse za javni medijski servis koji je na snazi od 1. januara 2016. godine i koja iznosi 299 dinara. Tako je, posle krivične prijave predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka protiv generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednice Zabavnog programa Olivera Kovačević da su nepostojeću seriju „Jedan dobar dan“ platili 14 miliona dinara, zbog čega poslovanje Javnog servisa češlja policija, ovoj medijskoj ustanovi zapretila nova „nepogoda“.

- Dokle više taksa za RTS? Ne vidim razlog da se RTS više stipendira, neka zarađuje pare - rečeno je na sednici Odbora.

Upravo pretplata je bila povod prvog javnog sukoba Klanščeka i Bujoševića.

Da podsetimo, u novembru prošle godine Bujošević je, prema tvrdnji Klanščeka, „na svoju ruku“ od nadležnih tražio povećanje takse. To je na Tviteru prokomentarisao član UO RTS-a Predrag Azdejković, a onda mu je replicirao Bujošević.

RTS OSTAJE BEZ PRETPLATE? Odbor za kulturu i informisanje zatražio ukidanje takse za Javni servis

Foto:Tanjug!

 

„Iako reakciju Dragana Bujoševića na tvit člana UO Predraga Azdejkovića smatram, najblaže rečeno, neprimerenom, ne bih se mešao u njihovu prepisku, da u svom tekstu gospodin Bujošević nije izneo niz neistina i besmislica kako na moj račun kao predsednika UO RTS-a, tako i na kompletan UO. Već u naslovu generalni direktor kaže: „Klanšček je rekao da neće tražiti povećanje pretplate“. I to je istina, ali trebalo je da citira celu rečenicu, ako ne u naslovu, a ono bar u nastavku teksta. Da, rekao sam sindikatima da UO neće tražiti povećanje takse, ali sam im takođe u svom pisanom odgovoru rekao da i sa ovom visinom takse postoji prostor za povećanje plata sa odgovornijom preraspodelom sredstava, sa manje spoljnih i nezavisnih produkcija, prekidom finansiranja nepostojećih emisija, većim angažovanjem zaposlenih u proizvodnji programa i ukidanjem takozvane „varijabile“. Jedini greh novog člana UO Azdejkovića je taj što je umesto „direktor“ trebalo da napiše „pregovarački tim koji imenuje generalni direktor“. Sve drugo je tačno, nije prihvaćen predlog reprezentativnih sindikata za povećanje zarade, zbog čega su oni i pokrenuli postupak pred Agencijom za mirno rešavanje sporova“, saopštio je tada Klanšček.

RTS OSTAJE BEZ PRETPLATE? Odbor za kulturu i informisanje zatražio ukidanje takse za Javni servis

Foto: Alo!

 

„Nedopustivo je da kao predsednik UO, koji je svaki radni dan na RTS-u puno radno vreme i kao neko ko sedi na istom četvrtom spratu gde i generalni direktor, saznajem sa portala RTS-a da se gospodin Bujošević sastao sa direktorom RTV i da su se dogovorili da se uputi inicijativa za povećanje pretplate i da RTS ponovo dobija novac iz budžeta... Generalni direktor RTS-a nema zakonskih ovlašćenja da bez saglasnosti UO uputi bilo kakav zahtev nadležnim organima koji se odnosi na finansiranje RTS putem pretplate, već je to u isključivoj zakonskoj nadležnosti UO RTS i RTV“, napisao je tada Klanšček.

Bujošević u restoranu, Klanšček ispred sale

Poziv da prisustvuju sednici Odbora su, kako je Alo! juče pisao, dobili i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček.

- Mi smo ostavljeni za poslednju tačku dnevnog reda - rekao je za Alo! Klanšček. Dok je on sve vreme čekao ispred sale, Bujošević je bio u skupštinskom restoranu. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
KKK

22.02.2023 07:24

U potpunosti PODRZAVAM ovaj stav i mislim da je krajnje vreme da oslobodite ovaj narod globe .!!!

Snežana

22.02.2023 07:58

Bravo napokon da se ukine preplata RTS-a, Lopovi sa RTS-a ojadiše narod. Vučiću obećao si da ćeš osloboditi nameta RTS-a narod...

Lela

22.02.2023 08:11

Ukinuti preplatu za tv,nek zaradjuju kao i ostale tv stanice

Živomir

22.02.2023 10:06

Krajnje vreme da se ukine ovaj harač na narod