Psiholog Emilija Stolić za Alo! objašnjava šta je ključno za oporavak zatočene devojčice: L. P. bi sada najviše pomogla porodica
Foto: Enis Sadiku

Prema njenim rečima, ovaj slučaj je evidentno postupak mentalno nestabilne osobe s poremećajem strukture ličnosti, a kada je roditelj takav, dete naravno trpi.

- Kada dete trpi psihičko i emocionalno nasilje, posledice na dalji razvoj ličnosti i funkcionalnost su neminovne. Pre svega, nedostatak emocionalne podrške i topline od roditelja/staratelja je samo po sebi štetno, a kada se tome pridoda izolacija od spoljašnjeg sveta i uskraćivanje stimulacija koje idu uz socijalizaciju, sve to dodatno stvara emocionalne, čak i intelektualne ožiljke - kaže ona, i dodaje:

- Samoća, usamljenost, osećaj nesigurnosti i straha su samo neke od emocija koje nezaštićeno, izolovano dete u disfunkcionalnoj porodici može da oseti. Nepostojanje izbora i slobode kretanja, psihička tortura, neostvarivanje prava koja su osnovna i pripadajuća za svaku osobu, dobar su teren za razvoj emocionalnih problema i poremećaja.

Ističe da devojčici koja je prošla kroz sve ovo pre svega treba emocionalna podrška da bi jačala sposobnost za bazično poverenje, kao i podrška društva, školstva i zdravstva.

Psiholog Emilija Stolić za Alo! objašnjava šta je ključno za oporavak zatočene devojčice: L. P. bi sada najviše pomogla porodica

E. S.

 

- Na mentalno zdravlje treba staviti akcenat takođe, jer će biti potreban terapijski rad kako bi mogla da se prilagodi spoljašnjem svetu koji joj je sasvim nepoznat u ovom trenutku. Pored adaptacije, rad sa devojčicom je važan kako bi razvijala svest o sebi, o ljubavi, koju svako dete bez uslova zaslužuje i podršci od negujućeg odraslog.

Kako oba roditelja nisu podobna za brigu o zdravlju deteta, najbolje rešenje u ovom trenutku bi bilo da se obezbedi pomoć socijalne službe, kaže psiholog.

- Adekvatna hraniteljska porodica je jedna od mogućnosti koja bi u ovom slučaju mogla biti dobra za dete. Kada bi devojčica ušla u porodični sistem koji je prihvatajući i funkcionalan, to bi umnogome pomoglo njenom daljem razvoju – zaključuje Emilija Stolić.

Stalno gladna i oprezna

Podsetimo, kako je Alo! prethodnih dana pisao, L. P. izgleda kao dete od tri i po godine, sićušna je, jedva da ima 10 kilograma.

- Halapljivo jede, stalno je gladna i traži još. Lekari su dan i noć kraj nje, svima je prirasla za srce ne samo zbog jezive sudbine već i zato što izgleda kao mali anđeo – rekao je tada naš izvor, i dodao da devojčica ne bi preživela da je još nekoliko dana ostala zatočena u kadi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading