SAVA PRETI KOD ŠAPCA Obilne padavine napravile pometnju u sredu u Novom Sadu, Koceljevu, Zrenjaninu, Prijepolju
Foto: Printscreen/Foto: RINA

U Novom Sadu, odakle su snimci poplavljenih ulica obišli region, čak su dve osobe povređene, građani koje su „gradske ulične bujice“ zatekle u vožnji peli su se na potopljene automobile u nadi da će se voda spustiti, međutim, morali su da ih evakuišu vatrogasci-spasioci. Kiša je padala jakim intenzitetom uz jak vetar, a u nekim delovima grada padao je i grad oko dva sata.

Hitna pomoć je intervenisala nekoliko puta, dogodio se lančani sudar u kojem je jedna osoba povređena.

Nezapamćeni potop je pogodio i Koceljevu, a meštani su komentarisali da se nad varošicom otvorilo nebo. Nakon burnog dana i noći, juče ujutru su se pritoke Tamnave vratile u korita, mutna voda se i dalje sliva u reku, a ljudi čiste kuće, podrume i garaže u koje je prodrla voda.

Ova opština će proglasiti vanrednu situaciju na području šest naselja: Koceljeva, Svileuva, Batalage, Družetić, Subotica i Ljutice, izjavio je za šabačke medije predsednik opštine Dušan Ilinčić.

Najviše su oštećena putna i vodna infrastruktura, jer je bujica odnela pešački most na Rasnici, deo kolovozne trake na putu prema Ubu koji je bio neprohodan, ali je saobraćaj brzo uspostavljen, a oštećen je i kolovoz u Ulici Žiće Dimitrijevića. Bujica je poplavila tek zasejane njive, a ogromne štete su u plastenicima u kojima je zasađeno povrće.

Zbog padavina koje su zahvatile sever Crne Gore, vodostaj reke Lim je u blagom porastu, pa je nedavno sagrađeno šetalište Prijepoljaca osvanulo pod vodom.

U čačanskom kraju vodostaji reka su u blagom porastu. Tokom jučerašnjeg dana nije bilo izlivanja, ali su sve službe u pripravnosti gradskog Štaba za vanredne situacije.

U Zrenjaninu poplavljeni su podrumi i prizemlja kuća, kao i raskrsnice.

- Nije bilo povređenih, mada je nastala velika materijalna šteta u jednom vrtiću gde su oštećeni krovovi i plafoni na vrtiću i ambulanti. Problema ima na njivama gde se u depresijama voda zadržala i na tim mestima će zbog količine vode iznikli usevi verovatno stradati - saopštili su predstavnici gradske uprave.

Bujične vode su se izlile i u Užicu, i izazvale štetu na infrastrukturi i imovini, posebno u području sela Karan, pa za tri sata, koliko je trajalo nevreme, u prekidu je bilo i snabdevanje sela električnom energijom.

Zoran Militarov, načelnik komunalne inspekcije Grada Užica, za Tanjug je ispričao da je začepljen propust, tako da voda nije mogla da nastavi dalje, već se izlila na put i u kuće koje okružuju potok Stanci.

- Trenutno se otklanja to zapušenje, s obzirom na to da se mogu očekivati narednih dana isto ovako obilne padavine. Bilo je padavina i na Jelovoj gori, ali nije bilo porasta nivoa ni reke Đetinje ni Volujačkog potoka, dok je reka Lužnica u manjem porastu - rekao je Militarov.

Kritično je i u pojedinim delova regiona - Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Upozorenje!

Republički hidrometeorološki zavod uključio je meteoalarm jer predviđaju da će Sava kod Šapca preći granicu redovne odbrane od poplava.

Važno upozorenje građanima su poslali i alasi - da ukoliko odluče da plove po reci, budu naročito oprezni, nose zaštitne prsluke, ali i da sa pola gasa plove pri kraju reke gde je jaka voda i gde se nalazi veći broj brodova.

U Hrvatskoj kritično kod Petrinje i u Karlovcu

Poplave su zahvatile i pojedine delove Hrvatske. Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici, nakon što je u sredu poplavljen centar grada. Reka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedeljak ujutro vodostaj dostigao rekordna 302 centimetra, što je čak 39 centimetra iznad do sada najvišeg. Situacija je teška i u Petrinji. Korana je u Karlovcu u ponoć izjednačila istorijski rekord iz 2015. godine od 852 centimetra, koji se zadržao celu noć.

U BiH voda do krovova

Bez obzira na stagnaciju te blago opadanje vodostaja Une u dubičkom kraju, zavisno od područja, situacija u naselju sa većim brojem vikendica deluje sablasno. Većina kuća za odmor nestala je u vodi, a iznad površine su samo krovovi. Priroda je ovde nemilosrdna, a Una se razgoropadila i nosi sve na šta naiđe, piše Srpskainfo. Zbog te situacije, škole i vrtići juče nisu radili.

Slovenija u klizištima

U Sloveniji, u kojoj je takođe padala jaka kiša, građanima muke zadaju veliki odroni u opštini Šentilj. Vojska je angažovana na raščišćavanju. Vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju otklanjali su posledice obilnih padavina koje su zahvatile Sloveniju i pokrenule još 16 klizišta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading