JEDNA TUČE, DRUGA SNIMA! Novo nasilje u školi Pavle Savić
Foto: Alo/Društvene mreže

Kao da to nije dovoljno strašno, druga devojčica sve vreme je ceo događaj snimala!

Pošto su njih dve htele da se pohvale time što su uradile, snimak je dospeo na društvene mreže nakon što je kružio po školi.

Direktor ove ustanove Milan Krstić rekao je za Alo! da je škola preduzela sve mere koje su do ustanove, ali da mu je u celom događaju možda najgorči utisak ostavilo to što je učenica iza kamere, umesto da pomogne drugarici - sve snimala, a onda i delila snimak i na taj način dodatno promovisala nasilje.

- U pitanju su učenice šestog razreda koje idu u isto odeljenje i ranije su imale nekih nesuglasica, ali ne i ovakvih ispada. Mi smo odmah obavestili nadležne, upoznati su roditelji, zakazana je i radionica kako bi se uspostavila normalna atmosfera i deci objasnilo šta je normalno ponašanje, a šta nije u redu. Obavešten je i tim protiv nasilja, koji će odrediti o kom stepenu nasilja se radi – rekao je on.

Kako je istakao, sa majkom devojčice koja je stala na stranu nasilnice i snimala takođe je održan sastanak.

Nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u mirijevskoj osmoletki su donete odluke koje bi trebalo da spreče ovakve događaje:

- Imali smo pedagoški kolegijum na kome je jedan od konstruktivnih predloga bio zabrana nošenja telefona, jer to više šteti na nekom višem nivou nego što pomaže u komunikaciji. Kao što je sada devojčica podsticala nasilje snimanjem umesto da pomogne.

Kako dodaje, sada su roditelji posebno osetljivi, pa ih svaki čin nasilja koji bi im možda ranije bio i manje bitan uplaši, a nakon svega što se desilo, niko ne sme ni da kaže šta je sitnica, a šta ozbiljan problem.

- Eto, ove devojčice su se malo ranije svađale, kako čujem, nadmetale, ova jedna je htela da bude glavna i ranije je prijavljivana za sitne ispade. Njeni roditelji su ipak bili zatečeni. Druga devojčica je slabija, nije ni odgovarala na te provokacije, a sve je moglo da se završi kobno. Na sreću, nije. Škola jeste velika, ali uspevamo da radimo i da održavamo sve pod kontrolom – zaključuje on.

Umesto trubača - pijetet žrtvama

Pozitivan primer iz škole „Pavle Savić“, kaže direktor Milan Krstić, ova ustanova pruža promenom plana za proslavu Dana škole, za koji je spreman zabavni program, ali je nakon tragedije na Vračaru sve promenjeno, tako da će imati ozbiljniju kamernu scenografiju, kao i muziku. Pored toga, đački parlament je da bi pokazao saosećanje odlučio da poslednji dan škole i proslavu osmaka ove godine ne obeleži igranka uz trubače, već samo okupljanje u dvorištu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading