VAŽNA INFORMACIJA PRED LETOVANJE Srpska zdravstvena knjižica važi u 20 država, za njih ne treba kupovina osiguranja
Foto: Shutterstock

Na listi je 20 zemalja gde nije potrebna polisa osiguranja. to su: Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis.

Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Postupak je jednostavan i sastoji se od dva koraka, navode u RFZO.

- Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara. Na taj način dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge navode u RFZO i dodaju da je izdavanje potvrde odnosno dvojezičnog obrasca besplatno.

Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena knjižica i putna isprava.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading