Crveni krst u poplavljenim čačanskim selima dostavlja neophodnu pomoć
Foto: Alo/Foto: Alo!/Stana Pešić

Već danima ekipe Crvenog krsta u Čačku na razuđenom terenu u selima i na gradskom području dostavljaju humanitarnu pomoć najugroženijima.

- U ovom trenutku najneophodnija je flaširana voda za piće i kuvanje. Dostavljamo je u balonima od pet litara. Ugroženom stanovništvu smo dopremili na stotine paketa hrane i sredstava za higijenu i dezinfekciju poplavljenih prostorija. Zaposleni i volonteri nemaju slobodan dan, instrukcije o najugroženijima dobijamo od načelnika Civilne zaštite, zbog čega reagujemo u istom trenutku kada problem nastane - kaže za Alo! Nataša Cvijović, sekretar Crvenog krsta u Čačku, koja rame uz rame s volonterima deli pomoć po selima.

U selu Katrga, koje se graniči sa kraljevačkim atarom u slivu Zapadne Morave, potopljeno je na stotine domaćinstava. Voda je poplavila oranice, dvorišta, kuće... Selo ima oko 800 stanovnika, a više od polovine nema zdravu pijaću vodu. Isti je problem i sa vodom za domaće životinje.

- Veći deo sela se vodom snabdeva sa arteških bunara koji nisu u upotrebi jer smo dobili obaveštenje da je voda zamućena i zagađena. Sve je počelo još 26. maja, tu noć su se izlile reke Žutaja, Bukovac i Bresnica. Voda je bukvalno opkolila selo. Noć smo proveli napolju, izvodili smo krave i ostalu stoku da ne ostane zarobljena, da bude napolju, pa šta im bog da, isto kao i ljudima - rekla je našem dopisniku Vojimirka Spasović 69 iz Katrge, i dodala da od tada u ovom kraju kiša nije prestajala.

Crveni krst u poplavljenim čačanskim selima dostavlja neophodnu pomoć

Foto: Alo!/Stana Pešić

Miroslava Minović, Vojimirka Spasović i Nataša Cvijović

- Početkom juna, tačnije 3. juna, voda je ponovo ušla u kuće, a sa polja se još nije povukla. Premrla sam od straha, noć je bila bez struje, potok protiče pored kuće, a imam utisak da nosi sve pred sobom. Dvorište je potpuno potopljeno, voda do kućnog praga. Ja živim sama, struje nema, nema nigde nikog, noć sam provela na tavanu kuće - priča Vojimirka, iz čijeg dvorišta se voda još u potpunosti nije povukla.

Selo danima nema struju, u zamrzivačima više nema hrane, sve što je bilo morali su da pobacaju. Stanovnicima je najviše potrebna pijaća voda, pa apelujemo na donatore i ljude dobre volje da nam dostave flaše s vodom, a mi ćemo je proslediti ugroženima - kažu nam u Crvenom krstu.

Svaka kuća koja nije priključena na gradski vodovod ima bunar u koji su ušle fekalije i više nije za upotrebu.

Selo Katrga je inače jedinstveno u Srbiji po tome što se nalazi u mikrodepresiji, što znači da je nivo ovog sela nekoliko metara ispod nivoa mora, pa je i to jedan od razloga što ih do sada nije zaobišla nijedna poplava. Pored toga, ovo selo u kojem, kao i u drugim šumadijskim selima, žive vredni ljudi opasano je sa tri trajna potoka koji nakon svake veće kiše bukvalno podivljaju.

Crveni krst Čačka dobija pomoć od Crvenog krsta Srbije i Grada Čačka. Kako su nam objasnili, pomoć dostavljaju selima Katrga, Žaočani, Premeća, Mršinci, Petnica... Pakete u kojima su sredstva za higijenu i dezinfekciju, kao i pakete s hranom prvo dopremaju u četiri gradske mesne zajednice, pa ih odatle distribuiraju dalje svima onima kojima je pomoć najpotrebnija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading