maline borovnice prodavnica
Foto: Alo/M. J. M.

I dok uzgajivači bobičastog voća svoj trud ne mogu da naplate ni blizu ovoj sumi, kada vide cene u prestonici samo se iznerviraju. To je za Alo! potvrdio Srećko Mirković, malinar iz okoline Raške. On je fotografiju iz jednog beogradskog dućana na kojoj se vidi cena maline 950 dinara, a borovnice 1.200 prokomentarisao uz osmeh od muke.

- Ih, kamo sreće da su ovde takve cene! Gde bi nam bio kraj. I berači i vlasnici malinjaka bi išli orni među redove. Ovako, sa otkupnim cenama od 150 do 200 dinara po kilogramu, teško – rekao je on za Alo!

Kako saznajemo od hladnjačara, ni oni nisu zadovoljni svojim delom kolača. Kako je to moguće, pitaju se i proizvođači i konačni prodavci i kupci.

CRVENO ZLATO Malinari očajni zbog otkupnih cena koje im hladnjačari nude

Foto: RINA

 

- Mi moramo da organizujemo otkup, prevoz, veliki su troškovi oko održavanja hladnjače, zamislite koliko struje je potrebno, gorivo, vozač, održavanje i pakovanje... gajbice se ne teleportuju same, već i to mora neko da odradi - kaže on.

S druge strane, vlasnik tezge na pijaci Banjica kaže da ta argumentacija ne stoji.

- Kakva hladnjača sada? Sada samo doteruju od malinjaka do nas. A nama ovde nude po ceni kao da su je čuvali celo leto. Ja moram da prodajem za 1.000 dinara jer je otkupim za 750 ili 800 - kaže on.

Uzimajući u obzir sve cene, dolazimo do računice u kojoj opet, po ko zna koji put, najmanje zaradi onaj koji ima najviše rada, troškova, muka i strahova - uzgajivač.

- Ako prodamo za 200 dinara po kilogramu, nama je zarada nekih 30 dinara. Hladnjačar ga preproda za 800, njemu je zarada najmanje 500 po kilogramu! A prodavac ga uzme za 800, preproda za 1.000, i njemu je zarada 200! Pa gde je tu pravda?! - pita se Milan Petrović iz Arilja.

Malinari sumnjaju da iza svega stoji monopol hladnjačara koji žele da zarade veliki novac na grbači seljaka.

CRVENO ZLATO Malinari očajni zbog otkupnih cena koje im hladnjačari nude

Foto: RINA

 

- Jednom mora da se stane na put ovim problemima. Ako ostane ova cena, biće to bruka za Srbiju i propast za malinare. Nećemo ulaziti u malinjake jer ko je lud da radi i da ide u gubitke. Onaj ko ima malo maline, 10 do 15 ari i veću porodicu, taj će se možda pokriti. Onome ko treba da obezbedi radnike, hranu sadašnja cena to ne pokriva - kaže Milan Novaković iz Žiče kod Kraljeva.

Koje je rešenje s kojim bi svi bili zadovoljni, još uvek se ne zna, ali se malinari nadaju da će naći ono koje će biti bar malo više fer od trenutnog.

Protesti nezadovoljstva

Upravo zbog takvog stanja u redovima, i kasnije, na putu od njive do trpeze, oko 200 malinara bajinobaštanskih sela u nedelju je na dva sata blokiralo puteve koji od Bajine Bašte vode prema Ljuboviji i Valjevu. Za njih je neprihvatljiva objava hladnjačara da će otkupna cena ovogodišnjeg roda biti od 160 do 200 dinara po kilogramu. Zato su pozvali vlast da reaguje da bi se postigao dogovor i da bi se sprečilo stvaranje monopola hladnjačara na štetu proizvođača.

- Ovde sam pre svega zbog mladih ljudi koji su ostali u selima ili su se vratili na ognjišta da obrađuju zemlju. Neka dođe vlast pred svoj narod da kaže kakvi su planovi, šta misle o selu. Ako je malina naše crveno zlato, ako od nje zarađuje cela država izvozom, zašto smo došli do ove sramne cene od 150 dinara? - rekao je za Ozon pres Dimitrije Porčić iz Kostojevića.

360 dinara jedino prihvatljivo

Prema pisanju „Glasa zapadne Srbije“, u Arilju je održana skupština malinara na kojoj je prisustvovalo oko 350 članova udruženja „Vilamet“.

- Na sednici je na osnovu raznih parametara iznet stav da se ovogodišnji rod maline ne sme ceniti manje od 360 dinara. Ovu odluku preko opštine dostavićemo i ministarstvu, a ako ne dobijemo pozitivan odgovor, u četvrtak ćemo organizovati protest - kazao je za GZS Jovica Kovačević, predsednik Skupštine udruženja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading