Alo! intervju ministar informisanja i telekomunikacija
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug
Alo! intervju ministar informisanja i telekomunikacija

Foto: Tanjug

 

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija svakodnevno radi na unapređivanju tehnologija koje će građanima Srbije omogućiti lakše funkcionisanje, a zemlji veći i brži napredak. O novinama u njihovom radu za Alo! je govorio ministar Mihailo Jovanović.

Koje nam mogućnosti ovo povezivanje privrede i elektronske uprave donosi?

Ovo je prva banka na tržištu Srbije koja je u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu omogućila svojim klijentima digitalno izdavanje parametra za aktivaciju mobilne aplikacije ConsenstID. Parametri za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID izdaju se besplatno na više od 1.000 šaltera širom Srbije, a sada će se prvi put izdavati i digitalnim putem korisnicima Banca Intesa preko njihove aplikacije. Građanima koji su korisnici ove banke omogućeno je generisanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata u klaudu i puna dostupnost usluga na Portalu eUprava i drugih državnih portala.

 

Šta to praktično znači?

Praktično, to znači da će građani koji su klijenti Banca Intesa moći bez odlaska na šalter banke ili nekog od registracionih tela za izdavanje parametara za aktivaciju sami sebi izdati parametre i kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu. Ovaj sertifikat građanima omogućava jednostavnije korišćenje kvalifikovanog elektronskog potpisa na daljinu kao zamene za svojeručni potpis, kao i obavljanje bilo koje od elektronskih usluga koje država Srbija nudi građanima i privredi. Aktivacijom samog ConsentID-a otvara se veliki broj mogućnosti, prvenstveno jer se ovaj način prijave izjednačava sa najvišim nivoom bezbednosti i pouzdanosti. Putem ove aplikacije, građani i privreda mogu da se prijave na Portal eUprava, Portal APR-a, Portal eZdravlje, Portal Moja srednja škola, Portal Moja prva plata, kao i na Portal esDnevnik.

 

Nedavno su se u javnosti pojavile (pogrešne) informacije da je znatno pao broj zaposlenih u IKT sektoru u Srbiji. Kako je to moguće kada imamo rast izvoza IKT usluga od 786 miliona evra u prvom kvartalu ove godine?

Izvesno je da na globalnom nivou imamo slučaj da pojedine IT kompanije imaju smanjenje broja zaposlenih od oko 10%, međutim, sa ponosom možemo reći da je IT tržište u Srbiji prilično otporno na ovaj trend u svetu. Prema najnovijim podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, od januara do juna ove godine broj zaposlenih u IT sektoru u našoj zemlji povećan je za oko 3.435 zaposlenih lica i to pretežno u kompanijama u oblasti gejminga.

Koliko je to zaposlenih više nego ranije?

Celokupan broj zaposlenih u IKT sektoru u prvom kvartalu 2023. godine je 105,400 hiljada, što znači da je taj broj za 17 hiljada viši u odnosu na isti period 2022. godine, a čak skoro duplo viši nego pre 7 godina kada je brojao samo 55.000 hiljada zaposlenih. U prilog svemu ovome govori i činjenica da nam je u prvom kvartalu ove godine izvoz IKT usluga iznosio čak 786 miliona evra, što je rast od 43,9% u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Kako je i predsednica Vlade Ana Brnabić rekla, na kraju ove godine očekujemo da nam izvoz IKT usluga bude četiri milijarde evra.

 

Kako napreduje jedan od najbitnijih projekata Ministarstva informisanja i telekomunikacija - Projekat razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije?

Radovi na ovom projektu odvijaju se širom naše zemlje, a do danas je ovaj projekat sproveden u 15 naselja. Do sada sam lično obišao selo Zagorica kod Topole, selo Stara Bingula kod Sremske Mitrovice, selo Gornje Svarče kod Blaca. Prethodne nedelje bio sam i u selu Kalanjevci kod Ljiga, gde sam se uverio da uspešno napreduje jedan od naših najbitnijih projekata digitalizacije u Republici Srbiji koji realizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

 

Kako će se razvijati taj proces?

Napravili smo plan da se do kraja 2025. godine brzi internet sprovede u više od 700 sela, te da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 km trasa optičkih kablova i da se poveže više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata. Zahvaljujući brzom internetu svi građani imaće pristup Portalu eUprava, gde imamo na stotine elektronskih usluga koje su povezane sa javnom upravom, učenici i nastavnici imaće pristup digitalnim učionicama i digitalnoj nastavi jer će svaka škola u maloj sredini dobiti pristup brzom internetu, a uvođenje interneta važno je i za razvoj i pokretanje sopstvenog biznisa u selima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading