Lav Teodorović se uspešno oporavlja kod kuće
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Dan posle onog koji će ne samo medicinska struka već i roditelji dece obolele od spinalne mišićne atrofije pamtiti kao istorijski u porodici Teodorović iz Novog Sada svi su srećni. Mali Lav, koji je juče primio najskuplji lek na svetu za lečenje SMA, stigao je kući i odlično se oseća!

Njegova mama Sonja za Alo! je objasnila šta malog borca čeka na putu potpunog ozdravljenja.

- Lav je odlično, veseo je i razdragan. Zasad nema nikakvih tegoba i nadamo se da će tako i ostati - navela je Sonja, i dodala da su stigli kući.

- Ne baš našoj kući u Novom Sadu, već u iznajmljeni stan ovde u Beogradu da bismo lakše išli na kontrole. Očekuje nas praćenje njegovog stanja na svakih nekoliko dana u početku, a kasnije dinamika monitoringa zavisi od rezultata parametara koji će se analizirati - istakla je Lavova mama.

Lav Teodorović se uspešno oporavlja kod kuće

Foto: privatna arhiva

 

Prema njenim rečima, i dalje su u izolaciji.

- To je neophodno da bismo ga sačuvali od infekcija, a nastavljamo odmah sa fizikalnom terapijom u kućnim uslovima. Verujemo u njega i hrlimo snažno u nova osvajanja! Hvala vam svima na podršci i ljubavi koju nam pružate - poručila je Sonja.

- Zaista je junak, ponosimo se njim - zaključila je mama malog junaka čija je bolest ujedinila Srbiju i koji je ujedno prvo dete u našoj državi kome je u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj dat najskuplji lek na svetu za lečenje SMA, čuvena „zolgensma“, koji košta 2,5 miliona evra.

Lav Teodorović se uspešno oporavlja kod kuće

Foto: privatna arhiva

 

Dobra vest je i to što će, kako je navela direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radojević Škodrić, gensku terapiju o trošku države ubuduće dobijati svi mališani oboleli od SMA.

Ona će se davati u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj, koja ima najsavremenije kapacitete za davanje te najnovije genske terapije, kako je istakla dr Škodrić.

- Isključivo lekari će na osnovu stručnih kriterijuma odlučivati o tome da li će neko dete dobiti gensku terapiju ili jedan od preostala dva leka za spinalnu mišićnu atrofiju, „risdiplam“ i „spinrazu“ - precizirala je direktorka RFZO.

Inače, neki od kriterijuma su specifične genetske analize ili testiranja, dete ne bi trebalo da ima više od dve godine jer je u tom uzrastu terapija efikasnija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading