Lav Teodorović
Foto: Alo/Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

Dvogodišnji Lav Teodorović, prvo dete u Srbiji koje je pre četiri meseca dobilo lek „zolgensma“, polako, ali sigurno uči samostalno da hoda. 

Zahvaljujući genskoj terapiji za spinalnu mišićnu atrofiju, koju je u avgustu primio o trošku države u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, ali i požrtvovanosti svojih roditelja Sonje i Saše, Lav svakodnevno pravi male pomake koji, kako kaže njegova mama, ulivaju nadu da će dečak koji je ujedinio celu Srbiju uspeti da stigne svoje vršnjake. 

Lav Teodorović

Alo! Aleksandar Nalbantijan

 

Borbenosti i upornosti mu ne manjka, u šta se uverila i ekipa Alo!, kojoj je porodica Teodorović otvorila vrata svog doma u Novom Sadu. 

Mali heroj nas je već s vrata šarmirao širokim osmehom i ne časeći časa odmah nas ubacio u mašinu. 

Prvo nam je pokazao svoju bogatu kolekciju autića, koji, osim za igru, u Lavovom slučaju imaju i važnu ulogu u terapiji. 

Lav Teodorović

Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

 

„Brmbike“ kako ih zove, Lavu su motivacija da kroz igru ojača hod, što svakodnevno radi i u svom domu, od trenutka kada je tata Saša postavio paralelni razboj nasred njihove dnevne sobe. 

Dovoljno je da mama Sonja „brmbiku“ postavi na drugi kraj razboja, a Lav će pridržavajući se za plastične šipke „doleteti“ do omiljene igračke. 

A kada mu to malo dosadi, na redu je i crtanje na tabli. I tu je mama Sonja smislila igru kako da Lava motiviše da što duže stoji na nogama. Dok nam je crtao slona, macu, kravu i omiljenu „brmbiku“, i usput objašnjavao da maca kaže „mjau“, a krava „mu“, Lav je stajao na nogama pridržavajući se za dršku na tabli.

Puženje je davno prevazišao, a umesto toga impresionirao nas je medveđim hodom, pa je iz dnevne do dečje sobe stigao oslanjajući se na ruke i noge. Kao nagradu za trud, Lav se počastio mandarinom, koju je nesebično podelio s našim snimateljem, iako su nas Teodorovići dočekali u meze i kafu. 

Na pitanje domaćina: „Da li je neko za rakijicu?“, čulo se samo: „Ja“ od malog Lava, što je izazvalo opšti smeh u domu Teodorovića. 

Nakon toga više mu nismo bili zanimljivi, pa se pridružio tati u kuhinju da mu pomogne u spremanju ručka, dok nam je njegova mama ispričala kakve je sve promene primetila na dečaku otkako je primio gensku terapiju.

- Lav se dobro oseća, lepo je podneo lek i još uvek pije steroide koji su neophodni nakon terapije. Sada smo fokusirani na fizikalnu terapiju, a naša cela porodica učestvuje u tome. Motivisani smo da radimo sve štomožemo za njega i verujem da ćemo uspeti u tome - rekla nam je Lavova mama Sonja, i otkrila da pre genske terapije nije mogao da stane na svoje noge.  

- Lav nam svakodnevno pokazuje nešto novo, i na tome smo zahvalni, ali smo i svesni da je potrebno strpljenje i da ništa ne ide preko noći. Idemo napred i verujemo da će Lav stići svoje vršnjake. Lekari su zadovoljni napretkom, a prognoze su individualne. Niko ne zna kakav će biti efekat leka jer je svako dete za sebe i na svakog deluje drugačije. Ono što je najvažnije je da je progresija bolesti zaustavljena i sve nakon toga je plus za Lava - rekla je Sonja.

Od trenutka kada su saznali za dijagnozu, Teodorovići ni u jednom trenutku nisu želeli da se predaju jer nisu ni imali vremena za to.Lek „zolgensma“ mogu da prime deca do 24 meseca, a u trenutku kada je Lav dobio terapiju imao je 19 meseci.

- Vreme je bilo ključni faktor u Lavovoj bolesti i to smo shvatili prvog dana. Zajedno smo se uhvatili ukoštac sa svim problemima, i naš najveći uspeh je što smo kao porodica bliski, što se podržavamo i što imamo oslonac jedni u drugima. Nismo dozvolili sebi da nas nešto uspori, stavili smo sa strane sve što je bilo pre, ne gledamo mnogo u budućnost. Sada smo samo usmereni na Lavove potrebe, a jednog dana će na red doći i naše emocije,koje smo zaledili -  rekla je Sonja, koja je istakla da ništa ne bi bilo tako da nisu imali podršku dobrih ljudi. 

- Zahvalnost koju osećam prema svakom čoveku koji je u našoj borbi učestvovao i dalje je prisutna i raste iz dana u dan. I to mi je veoma važno da naglasim.  

Svi za jednog

Lavova mama ističe da je cela porodica uključena u Lavove terapije, koje traju gotovo ceo dan. 

- Naš dan počinje oko pola šest ujutru, kada se Lav budi. Tada popije steroide, doručkuje i kreće na terapiju. Prvi blok terapija traje dva sata, a nakon toga ide na hidroterapiju. Kada to završi, vraćamo se kući, Lav spava, posle toga ruča, i u međuvremenu sa mnom radi terapiju koju dnevno mora da ponovi tri-četiri puta - rekla je Sonja, i dodala da Lav radi vežbe i s tatom Sašom. 

- Suprug se obučio za biomehaničku terapiju, koju sa Lavom dnevno radi dva sata. Nakon toga dolazi terapeutkinja koja sat i po radi s njim. Do pola osam završimo naš dan, a tu na scenu stupa Lavova seka koja nam je svima melem. Malo slobodnog vremena što mu ostaje Lav provodi s njom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading