temperatura
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Reč je o veoma opasnom "BRNU" virusu i može biti uzrok teške kliničke slike.

Pedijatri kažu da je bolest ruku, nogu i usta virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do pet godina starosti, a ređe kod odraslih.

Prema njihovim rečima, bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu, zatim se javlja malaksalost, ospe na dlanovima, stopalima, ustima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Informer da se ovaj virus prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. 

BRNU virus je nalik malim boginjama što dodatno stvara paniku među roditeljima. Primetan je povećan broj zaraženih, među kojima su uglavnom mala deca stara oko pet godina. Ona su i najugroženija grupa, mada se virus može javiti i kod starijih. Prvo se javljaju simptomi poput visoke temperature, bolova u grlu, malaksalosti, a zatim se po telu pojavljuje sitna ospa ili plikovi. U većini slučajeva bolest je blaga, ali u onim najtežim slučajevima može doći i do ozbiljnije kliničke slike, kao što su zapaljenje mozga i poremećaj nervnog sistema – naglašava dr Milićević.

Prema njegovim rečima,  ne postoji odgovarajuća terapija za ovaj virus već mora da prođe sam od sebe, odnosno da se organizam izbori sam.

- Osim vitamina, lekova za temperaturu, dosta tečnosti i krema i talka protiv osipa, nema ništa drugo. Zato je bitno da roditelji pojačaju higijenu kod dece i da slede sve savete lekara kako bi se izbeglo još veće širenje zaraze ili došlo do inficiranja plikova i ospi – ističe naš sagovornik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading