padaju kamate na stambene kredite
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Odluka Narodne banke Srbije da narednih 15 meseci ograniči kamatne stope na stambene kredite obradovala je veliki broj naših građana.

Preciznije, njih 100.000 koji su od banaka uzeli zajmove do 200.000 evra i njihove porodice moći će konačno malo da odahnu od plaćanja visokih rata i straha od neizvesnosti kolika će ona biti posle periodičnog usaglašavanja zloglasnog euribora. Inače, u Srbiji trenutno čak 158.000 ljudi plaća stambene kredite.

Među njima je i sagovornik Alo!, Beograđanin V. P. koji je pre gotovo 10 godina od banke pozajmio 45.000 evra.

- Toliko nam je falilo za kupovinu stana. Pre rata u Ukrajini, rata nam je bila 191 evro, u međuvremenu je tri puta rasla i dogurala je do 288 evra. Supruga ne radi, imamo dvoje dece i živimo od mojih primanja. Ova odluka Narodne banke nas je baš obradovala jer će nam u kućnom budžetu narednih 15 meseci ostajati, prema mojoj računici, oko 70 evra - rekao je ovaj naš sugrađanin, i dodao još dva veoma bitna razloga zbog kojih su u kući proslavili ovu odluku NBS.

- Divno je to što smo narednih 15 meseci mirni što se tiče usaglašavanja euribora, a svakako nam znači i to što ovo smanjenje rate neću morati kasnije da nadoknađujem - istakao je ovaj Beograđanin.

Prema odluci NBS, kamata na stambene kredite narednih 15 meseci neće moći da bude iznad 4,08 odsto, odnosno reč je o nominalnoj kamatnoj stopi na stambene zajmove koje su građani uzeli do kraja jula prošle godine. Za kredite uzete posle tog datuma primenjivaće se inicijalna kamata ugovorena s dužnikom.

Banke za šest meseci zaradile 607 miliona evra

Bankarski sektor u Srbiji je u prvih šest meseci 2023. godine ostvario neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 71,2 milijarde dinara, odnosno 607 miliona evra. U prošloj godini banke su zaradile 750 miliona evra i tada je iz ovog sektora rečeno da je profit na godišnjem nivou porastao za čak 77,9 odsto, a napravile su ga veće kamate i provizije.

Direktor Sektora za kontrolu NBS Darko Stamenković pojasnio je da ova mera znači smanjenje rata od 10 do više od 25 odsto.

padaju kamate na stambene kredite

Foto: Printskrin

 

 

- Za korisnike stambenog kredita, a u zavisnosti od trenutka kada su uzimali kredit pa do preostalog roka dospeća rate, uticaće na smanjenje rate od 10 pa i više od 25 odsto - naveo je za RTS Stamenković, i precizirao da za kredit od 100.000 evra sa fiksnim delom kamate od tri odsto, plus šestomesečni euribor, trenutna rata je 694 evra, a kamata gotovo sedam odsto. Od oktobra kamata se spušta na 4,08 odsto, a rata na 532 evra, dakle 162 evra manje.

Banke posle isteka roka, odnosno kraja 2024. godine, neće imati pravo da traže od građana da im nadoknade tu razliku.

- U ovoj godini je došlo do rasta profitabilnosti bankarskog sektora. Oni će podneti deo trenutne krize i povećanja kamatnih stopa, ali to svakako neće uticati na stabilnost finansijskog sistema. Ovo će biti desetak procenata, u proseku od ukupnog bankarskog profita u bankarskom sektoru ove godine - istakao je Stamenković.

I dok građani sa oduševljenjem pozdravljaju odluku NBS i nadaju se da će se smanjiti kamate i na ostale vrste kredita, banke su, kako se nezvanično moglo čuti, zatečene. Još nijedna se nije zvanično oglasila, a prema nezvaničnim informacijama, većina je tokom jučerašnjeg dana sazvala vanredne sednice menadžmenta na kojima se analiziraju mere i spremaju odgovori.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading